İSLAM DÜNYASI KÜLTÜR BAKANLARI KONSEYİ'NDEN EL HALİL İÇİN ÖNEMLİ KARAR

İslam Dünyası Kültür Bakanları Konseyi, Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı toplantıda, Filistin'de yer alan El Halil şehrini 2026 yılında İslam dünyasının kültür başkenti olarak seçti. 

Görüntülenme: 365 Tarih: 30 Eylul 2023 17:08
İSLAM DÜNYASI KÜLTÜR BAKANLARI KONSEYİ'NDEN EL HALİL İÇİN ÖNEMLİ KARAR

Filistin Kültür Bakanı Atıf Ebu Yusuf, şunları söyledi: Bu etkinlik çok önemli çünkü İslam dünyası, 2026'da El Halil'i kültür başkenti olarak seçtikten sonra kültürel çalışmalarını bu kentte yoğunlaştıracak.

Bu bağlamda El Halil şehrinde İslami kimliğin güçlendirilmesine yönelik plan ve programlar geliştirilmeli, işgalci rejimin bu şehrin tarihi, milli ve İslami kimliğini silmeye yönelik her türlü eylem ve politikasına karşı çıkılmalıdır.

Daha önce Kudüs, 2019 yılında İslam dünyasının kültür başkenti, 2009 yılında ise Arap kültürünün başkenti seçilmiş, Beytüllahim şehri ise 2020 yılında da Arap kültürünün başkenti seçilmişti.

Bu tür adlandırmalar, El Halil dahil Filistin şehirlerinin İslam ve Arap dünyası için kültürel öneminin kanıtıdır. Bundan önce Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim, Kültür ve Eğitim Örgütü de Siyonist rejimin artan yayılmacılığı nedeniyle Filistin'in eski şehri "Al-Halil"i tehdit altındaki yerler listesine almıştı.

Bu karar, Polonya'daki 41. UNESCO toplantısında yalnızca üç olumsuz oya karşılık 12 olumlu oyla alındı.

Normalde UNESCO listesine yerleştirilme süreci birkaç yıl sürüyor ancak Filistinliler bu konuda daha hızlı müzakere ve istişare talep etti.

Filistinlilerin iddiası ise El Halil'in Siyonist rejimin işgali altında olması nedeniyle yıkıma maruz kaldığı yönündeydi.

 

UNESCO bu konuyu kabul ederek bu kentin tehlike altındaki bölgeler listesine eklenmesi sürecini hızlandırdı.

UNESCO'nun bu kararına istinaden Siyonist rejimin tüm iddiaları reddediliyor ve Siyonist rejimin El Halil bölgesinde artık egemenlik, hatta tarih iddiasında bulunması mümkün değil.

Artık bu bölge resmi olarak Filistinlilere aittir ve Siyonist rejimin bu bölgedeki yasadışı eylemleri giderek daha fazla uluslararası incelemeye tabi tutulmaktadır.

El Halil, Kudüs'ün 30 kilometre güneyinde bulunan, Ürdün Nehri'nin Batı Şeria'sındaki en büyük şehirdir. Görünüşe göre Filistin Yönetimi tarafından yönetilen bu şehirde yaklaşık 230.000 Müslüman nüfus bulunuyor.

Bu bölge, 6.000 yıllık bir tarihe sahip olduğu söylenen ve tüm semavi dinler için kutsal olan Filistin'in en eski şehirlerinden biridir.

El Halil, Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra Müslümanların dördüncü kutsal şehri olarak kabul ediliyor. El Halil'de Hz İbrahim (as), İshak (as), Yakub (as) ve eşlerinin türbeleri de dahil olmak üzere pek çok eski yapı bulunmaktadır.

1972 yılında bu kuruluşun genel konferansında "UNESCO Dünya Mirası" adlı uluslararası anlaşma onaylandı.

Bu antlaşmanın konusu, ırk, din ve milliyet ayrımı yapılmaksızın yeryüzündeki tüm insanlara ait olan, küresel öneme sahip, insanlığın tarihi, doğal ve kültürel eserlerinin korunmasıdır.

Bu sözleşmeye dayanarak UNESCO üyesi ülkeler, ülkelerinin tarihi, doğal ve kültürel anıtlarını dünya mirası olarak tescil etmeye aday gösterebilmektedir.

Bu eserlerin tescil sonrasında ilgili ülkenin yetki alanında kalarak korunması tüm üye devletlerin sorumluluğunda olacaktır.

 

Bu sözleşmenin özellikle gelişmekte olan ülkelere sağladığı önemli faydalar arasında Dünya Miras Fonu'na erişim de bulunmaktadır.

Dünya miras alanlarının belirlenmesi, korunması ve tanıtılması amacıyla üye ülkelere yılda yaklaşık 4 milyon dolar tutarında yardım sağlanıyor.

Ayrıca sahalara insani veya doğal zarar gelmesi durumunda üye ülkelere bu zararların onarılması konusunda anında yardım sağlanmaktadır.

Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesinde, özellikle risk altındaki bu alanların korunmasına dikkat ve ulusal ve uluslararası mali yardım gösterilmektedir.

Şimdi El Halil'in 2026 yılında İslam dünyasının başkenti olarak belirlenmesiyle bu şehrin, başta İslam dünyası olmak üzere küresel ve bölgesel ilgi odağı olması ve bunun sonucunda Siyonist rejim, yayılmacı politikalarını sürdürmesi konusunda uluslararası baskının altında kalacağı umut ediliyor.

parstoday

Yorumlar