MAHMUD ABBAS VE MISIR GÖRÜŞMELERİ (ANALİZ)

Filistinli Gruplar Genel Sekreterli toplantısına katılmak üzere Mısır’a giden Filistin Özerk Teşkilatı Başkanı Mahmut Abbas bu ülkenin istihbarat başkanı Abbas Kamil ile görüştü. Abbas Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es –Sisi ile de bir araya geldi. 

Görüntülenme: 369 Tarih: 02 Ağustos 2023 03:29
MAHMUD ABBAS VE MISIR GÖRÜŞMELERİ (ANALİZ)

Filistinli Gruplar Genel Sekreterli toplantısına katılmak üzere Mısır’a giden Filistin Özerk Teşkilatı Başkanı Mahmut Abbas'ın bu ziyareti iki açıdan önemlidir.
Birinci boyutu, Mahmut Abbas’ın Mısırlı yetkilileriyle görüşmelerine ilişkindir. Abbas önceki gün Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile görüştükten sonra dün de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü.
Bu görüşmeler, Mısır’ın Filistin’in iç gelişmeleri ve Filistin ile Siyonist rejim arasında yaşanan çatışmalarda oynadığı rolden dolayı önem arz ediyor. Mısır şimdiye kadar, Filistinli yetkililerin görüşmelerinin gerçekleştiği ve Kahire’nin arabuluculuk yaptığı bir yer olmuş ve defalarca da Siyonistler ile Filistinliler arasında arabuluculuk yapmıştır. Filistinliler ile Siyonistler arasında çatışma ve gerginliğin arttığına göre, Özerk Teşkilat başkanı Mahmut Abbas’ın  Mısırlı yetkililer ile görüşmesi, bir kez daha Kahire’nin arabuluculuğu için zemin sağlamıştır.
Mahmut Abbas’ın Kahire ziyaretinin öneminin ikinci boyutu ise, Filistinli gruplar Genel Sekreterleri Toplatısı’na ilişkindir; bu toplantı da önceki gün Abbas’ın gözetiminde başladı. Filistin Özerk Teşkilatı Başkanı Mahmut Abbas 10 Temmuz tarihinde Filistinli gruplar genel sekreterlerini Mısır’daki toplantıya katılmak üzere davet etmişti. Ancak Filistinli İslami Cihat Hareketi başta olmak üzere 3 Filistinli grup bu toplantıya katılmadı.
İslami Cihat, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Saika Hareketi, Mısır’ın el Almin kentinde düzenlenen söz konusu toplantıyı boykot ettiler. Bu gruplar, Filistin Özerk Teşkilatı’nın siyasi tutukluları serbest bırakmayı kabul etmediği gerekçesiyle, Mısır’daki toplantıya katılmadılar. Filistin Özerk Teşkilatı son sıralarda, Filistin direniş gruplarını işgal rejiminin cinayetleri karşısında gösterdiği direnişinden dolayı takdir etmek yerine, bu grupların çok sayıda üyesini gözaltına almıştır. Filistin Özerk Teşkilat’ın bu girişimi, Filistin direniş gruplarının tepki ve eleştirilerine yol açmıştır.
Bu doğrultuda İslami Cihat liderlerinden Hızır Habib, İslami Cihat’ın Filistin Özerk Teşkilatı’nı bu toplantının sonuçsuz kalmasından sorumlu gördüğünü, bu toplantının başladığı andan itibariyle başarısızlığa mahkum olduğunu ifade ederek çünkü toplantı başlamadan önce Özerk Teşkilat’ın siyasi tutuklamalar, direniş mücahitlerini gözaltına almaya ve hatta sıradan insanları hakkında soruşturmayı devam ettirdiğini belirtti. İslami Cihat hareketi, Filistin Özerk Teşkilatı’nın siyasi tutukluları serbest bırakmaktan kaçındığı için Mısır toplantısına katılmadı.
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin siyasi büro üyelerinden Leva el Karyuti de, bu cephenin Kahire toplantısının başarıyla sonuçlanması için Batı Şeria’da Özerk Teşkilat’ın zindanlarında bulunan siyasi ve mücahit tutukluların serbest bırakılmasını istediğini ifade ederek, ancak Özerk Teşkilat’ın bu konuyu kabul etmediği için Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin Kahire toplantısını boykot ederek katılmama kararı aldığını vurguladı.
Bazı Filistinli grupların Mısır toplantısına katılmamaları ve Filistin Özerk Teşkilatı’nın İslami Cihat’a yönelik gelen tepki ve eleştiriler, Mısır toplantısının Filistin Özerk Teşkilat başkanı Mahmut Abbas’ın Filistin’deki kırılgan konumunu güçlendiremeyeceğini gösteriyor.

parstoday

Yorumlar