BATI ŞERİA'DA ÇATIŞMA

Filistin halkının ve sivil toplum kuruluşlarının, Filistin'in Batı Şeria bölgesinde ve Kudüs çevresinde yürütülen yahudileştirme faaliyetlerini ve arazi gaspını protesto amacıyla haftalık olarak düzenlenen gösterilere işgal güçlerinin müdahalede bulunması yine çatışmalara neden oldu ve birçok kişi yaralandı.  

Görüntülenme: 420 Tarih: 23 Haziran 2023 00:20
BATI ŞERİA'DA ÇATIŞMA

Nablus'un Beyta kasabasında onlarca kişi Cuma namazlarını Cebelu Sabih'in karşısındaki alanda kıldı. Ardından işgalcilerin Cebelu Sabih üzerine kurduğu Avitar yahudi yerleşim merkezini protesto amacıyla yürüyüş başlatıldı. Göstericiler yerleşimcilerin kaçak yerleşim alanlarını yeniden kullanıma açmalarını ve buranın işgal hükümeti tarafından yasallaştırılmasını protesto ettiklerini dile getirerek, yahudileştirme faaliyetlerine karşı çıplak göğüsleriyle direnmeye devam edeceklerini dile getirdiler. 

İşgal güçlerinin Cebelu Sabih'te toplanan gençlere saldırıda bulunması üzerine çatışmalar çıktı ve işgal güçleri göstericilerin üzerine gaz bombaları ve kauçuk kaplamalı mermiler yağdırdılar. 

Ardından yerleşimci çetelerin işgalci askerlere destek amacıyla çatışma alanına gelmeleri üzerine olaylar daha da kızıştı ve gençler lastikler yakarak işgalcileri engellemeye çalıştı. 

Filistin Kızılay Teşkilatı, ekiplerinin buradaki çatışmalar sırasında yaralanan 10 kişiye müdahalede bulunduğunu duyurdu. 

Nablus'un Beyt Decen kasabasında da benzer şekilde çatışmalar meydana geldi. İşgal güçleri, kasabanın girişinin kapatılmasını protesto eden gençleri engellemeye çalıştı. Kızılay ekipleri burada da 5 yaralıya müdahale ettiğini duyurdu. 

İşgal askerleri tarafından himaye edilen onlarca yerleşimci terörist çeteler Nablus'un güneyindeki Karyut kasabasına baskın düzenledi. Yahudi yerleşimci terör çetelerinin baskınları ve saldırıları Karyut kasabasında da çatışmalara neden oldu. 

İşgal güçleri Kalkilya'nın Kefer Kaddum kasabasında düzenlenen haftalık yürüyüşe de müdahalede bulundu ve katılanlara gaz bombalarıyla ve gerçek mermilerle saldırdı. 

Filistin'in Batı Şeria bölgesinde yahudileştirme faaliyetlerine karşı her Cuma gösteriler ve yürüyüşler düzenleniyor. İşgalcilerin bu eylemlere müdahaleleri ve saldırıları ise çatışmalara ve yaralanmalara sebep oluyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar