ABD ŞİRİN EBU AKİLE DOSYASININ KAPATILMASINI İSTİYOR (ANALİZ)

Amerika Al Jazeera kanalının Filistinli muhabiri Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi dosyasını Uluslararası Ceza Mahkemesine gönderilmesine karşı olduğunu bildirdi. 

Görüntülenme: 540 Tarih: 10 Aralık 2022 15:58
ABD ŞİRİN EBU AKİLE DOSYASININ KAPATILMASINI İSTİYOR (ANALİZ)

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, "Biz buna karşıyız. Uluslararası Ceza Mahkemesi, uzmanlaşmış temeline odaklanmalı ve korkunç suçların ve cinayetlerin kovuşturulması ve onlara karşı caydırıcılık için son sığınak olmalıdır" dedi.   Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile , El Cezire Kanalında 25 yıl çalıştı ve Filistin haberlerini yaptı. 11 Mayıs 2022'de Siyonist ordunun Batı Şeria'daki Cenin kentine düzenlediği saldırının  ve baskının haberini yaptığı sırada bu rejimin cani askerleri tarafından vurularak başından aldığı kurşun yarası sonucu şehit oldu.

Siyonistler, bu ateşin kasıtlı olmadığını ve yanlışlıkla Ebu Akile'nin hedef alındığını iddia ettiler. Ancak kanıtlar, bu iddianın yanlış olduğunu ve bir İsrail askerinin, özellikle yüksek riskli ortamlarda, gazetecilerin saldırı dokunulmazlığına aykırı olan bu suç eylemini bilerek ve kasten işlediğini gösteriyor.

Al Jazeera Kanalı, Siyonist rejimin, Ebu Akile suikastı ile ilgili  askeri soruşturma ve yargılama başlatmadığı ve bu hususu dikkate almamasından yola çıkarak bu suikast davasını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunmuştur. Bu eylem, " Al Jazeera kanalının hukuk ekibi" tarafından yapılan araştırmanın ardından geldi. Bu araştırmada " Şirin Ebu Akile'nin Siyonist askerler tarafından vurulduğunu kanıtlayan deliller ve belgeler var." denildi.

El Cezire kanalı, yürütülen araştırmalara göre Siyonist rejimin Şirin Ebu Akile'yi yanlışlıkla ve kasıtsız olarak öldürdüğü iddiasının doğru olmadığının Lahey Mahkemesi'ne duyurulduğunu vurguladı.

Al Jazeera'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptığı şikayette, Şirin Ebu Akile'nin haber yapmak için bulunduğu bölgede herhangi bir askeri çatışmanın yaşanmadığına vurgu yapılması, İsrail ordusunun bu olayla ilgili soruşturmasının sonuçlarını sorgulatıyor.

El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile'nin suikast davasının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesine Amerika'nın karşı çıkması, Washington'un Siyonist rejime tam ve koşulsuz desteğinin yanı sıra savaş suçları konusunda ABD'nin çifte standartlı tutumunu da gösteriyor. "Joe Biden" hükümeti, Şirin Ebu Akile'nin şehadetinden bu yana Filistin tarafının bu cinayetle ilgili hikâyesine kulak asmadı ve Siyonist tarafın hikâyesini tercih etti.

Siyonistlerin Şirin Ebu Akile'nin cesedine saldırdığına ve taciz yaptığına ilişkin haberin sosyal ve haber ağlarında geniş yer bulmasının ardından ABD bu eyleme karşı tavır aldı ancak Biden yönetiminin hiçbir yetkilisi suikast operasyonunu kınamadı.    Mart 2022'de Ukrayna'nın başkenti çevresinde Amerikalı bir gazeteci öldürülürken, Amerikan makamları bu olayda derhal Rusya'yı kınadı.  ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, "Ukrayna'da gazetecilerin ve belgeselcilerin Kremlin güçleri tarafından öldürülmesinden derin endişe duyuyoruz ve bu barbarca şiddetten etkilenen herkesin yanındayız. "  açıklamasında bulundu.

Bu arada Price, Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesine cevaben şunları söyledi: "Üzgünüz. Bu olayla ilgili acil ve kapsamlı bir soruşturma yapılmalı ve sorumlular hesap vermeli."

Aslında Washington defalarca Tel Aviv'in Filistinlilere karşı işlediği suçları örtbas etti ve BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail aleyhine kararların kabul edilmesini engelledi. Ayrıca Siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik tekrarlanan saldırılarda çok sayıda Filistinli'nin şehit düşürülmesi de dahil olmak üzere yaygın cinayetlerinde, bu rejim tarafından, Amerika'nın destekleri sayesinde meşru müdafaa adı altında meşrulaştırıldı.

Öte yandan ABD, Ebu Akile suikastı davasının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürülmesine karşı çıkarken, Washington, Rus ordusunun Ukrayna'da işlediği iddia edilen savaş suçlarına bakmak için bir savaş suçları mahkemesi kurulmasını istiyor.

İsrail ordusunun Filistinlilere karşı işlediği suçlar ve Şirin Ebu Akile suikastı gibi  tamamen belgelenmiş ve çok sayıda belge ve delile dayandırılabilen davayı reddetmesi, Washington'un  nasıl bir oyun oynadığının açıkça göstergesidir.  Ayrıca Amerika, Ukrayna'ya verdiği destek doğrultusunda, Rus askerlerinin infaz edilmesi de dahil olmak üzere Ukrayna askerleri tarafından işlenen savaş suçlarını tamamen görmezden geliyor ve bir başka paradoksal tutum sergiliyor.

parstoday

Yorumlar