MAHMUD ABBAS'IN YÜKSEK YARGI KURULU KARARINDAN VAZGEÇMESİ İSTENDİ

Filistin İnsan Hakları Merkezi Filistin Başkanı Mahmud Abbas'tan, kendi başkanlığında bir Yüksek Yargı Kurulu oluşturma konusundaki kararından, bu konuda yaptığı düzenlemeden derhal vazgeçmesini istedi ve böyle bir düzenlemenin hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığının bugünü ve geleceği için büyük bir tehlike oluşturacağı hatırlatmasında bulundu.  

Görüntülenme: 490 Tarih: 01 Kasım 2022 17:49
MAHMUD ABBAS'IN YÜKSEK YARGI KURULU KARARINDAN VAZGEÇMESİ İSTENDİ

Filistin İnsan Hakları Merkezi, Abbas'ın böyle bir yönetmelik çıkarmasıyla şoke olduklarını belirterek böyle bir uygulamanın yargının bağımsızlığını temsilen ayakta duran son sütunların da yıkılması anlamına geleceğine dikkat çekti. Yargının bağımsızlığının demokrasinin temellerinden ve insan haklarının güvencelerinden olacağını hatırlatan merkez; "Bu yüzden yargının bağımsızlığı gaye olmalıdır. Bu bağımsızlığı sağlamak için çalışmak bütün herkes için gaye olmalıdır. Eğer yargı bağımsızlığının üzerinde duracağı ayakları yoksa bizim ona ağaçtan ayaklar yapmamız gerekir ki ülkede hukukun üstünlüğü sağlanabilsin." ifadelerine yer verdi.

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro üyesi İzzet Er-Reşak da 28 Ekim Cuma günü yaptığı bir açıklamada Filistin Başkanı Mahmud Abbas'ın kendi başkanlığında bir Yüksek Yargı Kurulu oluşturma kararını kınamıştı. 

Er-Reşak açıklamasında, Abbas'ın bu tür kararlarla birtakım yeni emrivakiler oluşturmak, böylece yürütme, yasama ve yargı organlarının tümünü kendi elinin altında toplamak istediğini dile getirmişti. 

Mahmud Abbas'ın bir süre önce de mevcut Doktorlar Sendikası'nı ilga ederek, kendi tayin ettiği kişiler vasıtasıyla yeni bir Doktorlar Sendikası oluşturma yönünde yönetmelik çıkarması doktorların tepkisine yol açmış ve sivil itaatsizlik kararı almışlardı.

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar