ABBAS-GANTZ GÖRÜŞMESİNİN YANKILARI (ANALİZ)

Filistin özerk teşkilatı başkanı Mahmut Abbas, Filistin İslami direniş hareketi Hamas siyasi büro başkanı İsmail Heniye ile görüşmesinden sadece 2 gün sonra Siyonist rejim savaş bakanı ile görüştü. 

Görüntülenme: 580 Tarih: 09 Temmuz 2022 21:03
ABBAS-GANTZ GÖRÜŞMESİNİN YANKILARI (ANALİZ)

Siyonist rejim savaş bakanı Beni Gantz, Filistin özerk teşkilatı başkanı Mahmut Abbas ile Ramullah’ta görüştü. Mahmut Abbas,  Amerika başkanı Joe Biden’in bölgeye ziyaretinden birkaç gün önce yapılan bu görüşmede, siyasi vizyonun oluşturulması ve imzalanan anlaşmalara saygı ayrıca bölge durumunun gerginleştirilmesine sebep olan girişimlerin durması önemine vurgu yaptı.
Bu görüşme ile ilgili birkaç konu dikkat çekiyor.
Birinci konu, Filistin özerk teşkilatı başkanı Mahmut Abbas’ın Siyonist rejim savaş bakanı ile son bir yılda 2. Kez bir araya gelmesidir. Geçen yıl Ağustos ayında yine Mahmut Abbas ve Beni Gantz bir araya gelmiştiler. Yine geçen yılki görüşme de Ramullah’ta yapılmıştı. Söz konusu görüşmenin ardından siyonsit rejim savunma bakanlığı bir bildiride, “Beni Gantz Filistin özerk teşkilat başkanına ülkesinin Filistin özerk teşkilatını ekonomik açıdan güçlendirmek için karar alma peşinde olduğunu vurguladı” denildi.
Bu yüzden Mahmut Abbas ve Beni Gantz arasındaki görüşmelerde Filistin’in ulusal çıkarları dikkate alınmıyor, Siyonist rejim savaş bakanı Filistin özerk teşkilatın çıkarlarını dikkate alarak, Tel Aviv ve Ramullah arasında müzakerelerin devam etmesi ve uzlaşma ortamını oluşturmaya çalışıyor. Fakat Hamas ve İslami cihat gibi Filistinli gruplar ise sürekli Ramullah ve Siyonist rejim arasındaki güvenlik koordinasyona itiraz ederek son bulmasını istiyorlar.
İkinci konu; Beni Gantz ve Mahmut Abbas arasında geçen yıl yapılan görüşme, Siyonist rejim eski başbakanı Naftali Bennett’in Amerika’da başkan Joe Biden ile görüşmesinden birkaç saat sonra yapıldı. Bu kez ikili arasında yapılan görüşme ise başkan Joe Biden’in bölgeye ziyareti öncesi yapılmıştır. Biden’in bölge ziyaretinde işgal altındaki Filistin topraklarına gideceği biliniyor.
Alınan haberlere göre Biden bu ziyarette Mahmut Abbas ile de bir araya gelecektir. Mahmut Abbas ve Beni Gantz’ın başkan Joe Biden’in bölge ziyareti öncesi görüşmesi, basının, Biden'ın özellikle işgal altındaki topraklara ve Suudi Arabistan'a yapacağı  ziyaret sırasında izlediği en önemli gündemlerden birinin, Abraham anlaşmasının kendi istediği versiyonunu ilerlettirmekteki inisiyatifi olduğunu belirttiği bir dönemde yapılıyor. Abraham anlaşması eski Amerikan başkanı Donald  Trump döneminde Siyonist rejim ve bazı Arap ülkeleri arasında imzalandı. Bu anlaşma siyonsit rejimin çıkarlarına uygun ve Filistinlilerin menfaatlerine tamamen aykırıdır. Bu anlaşmanın imzalanması ardınan Siyonist rejimin Filistinlilere karşı saldırı şiddeti önemli oranda arttı.  
Üçüncü konu ise Siyonist rejim savaş bakanı Beni Gantz ile Mahmut Abbas arasındaki görüşmenin, Filistin özerk teşkilatı başkanının Hamas yetkilisi İsmail Heniye ile tarihi görüşmesinden sadece 2 gün sonra yapılmış olmasıdır. 
Filistin özerk teşkilatı Mahmut Abbas ve Hamas hareketi siyasi büro başkanı İsmail Heniye Salı günü 15 yılın ardından Cezayir cumhurbaşkanının arabuluculuğu ile bir araya geldiler. Hamas bu görüşmeyi kardeşçe nitelerken, bu görüşmenin Filistin özerk teşkilatı ve Hamas'ın da aralarında olan Gazze şeridindeki Filistinli gruplar arasında ilişkilerin onarılması bekleniyordu. Fakat Gantz ve Abbas arasındaki görüşme Siyonist rejimin Filistinli gruplar arasındaki ilişkilerin iyileşmesine şiddetle karşı olduğunu gösterdi.
Diğer yandan ise Mahmut Abbas da Siyonist rejim ile uzlaşma ve müzakereyi, Filistinli gruplarla dayanışma ve Filistin'in ulusal çıkarlarını sağlamaya tercih ettiğini göstermiş oldu.

parstoday

Yorumlar