BM'DEN DİKKAT ÇEKEN FİLİSTİN RAPORU

 

Görüntülenme: 580 Tarih: 08 Haziran 2022 13:48
BM'DEN DİKKAT ÇEKEN FİLİSTİN RAPORU

Birleşmiş Milletler bünyesinde, Kudüs'te ve işgal altındaki diğer Filistin topraklarında faaliyette bulunan Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu bölgede yaşanan krizin iki temel sebebinin Filistin toprakları üzerindeki İsrail işgalinin devam etmesi ve İsrail'in Filistinlilere yönelik ırkçı tasfiye politikası olduğunu dile getirdi. Komisyon bu iki sebebin bölgedeki sorunun çözümü önünde önemli bir engel teşkil ettiğini ve istikrar sağlanmasını da engellediğini vurguladı.

Komisyon gerçekleştirdiği araştırmanın ardından dün (7 Haziran Salı) yayınladığı raporunda, işgal rejiminin işlediği suçlardan dolayı hiçbir şekilde cezalandırılmamasının Filistin halkının saflarında öfkenin daha da artmasına neden olduğu vurgulandı.

Komisyon, göçe zorlama, tehdit, yıkım faaliyetleri, yahudi yerleşim merkezleri inşası ve var olanların genişletilmesi, yahudi yerleşimcilerin sürdürdüğü şiddet, Gazze Şeridi'ne yönelik abluka gibi uygulamaların tümünün, şiddet olaylarının devam etmesinin ana sebepleri arasında yer aldığına dikkat çekti.

Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Navanethem Pillay, çıkan sonuçların, temel sebeplerle ilgili özel tavsiyelerin büyük çoğunlukla İsrail'e yöneltildiğini ortaya koyduğunu belirterek bunun da güç dengesinin olmadığı bir çatışmaya ve bir devletin başka bir devleti işgal ettiği realitesine işaret ettiğini dile getirdi.

Pillay ayrıca İsrail'in kendisine yöneltilen önerilerin çoğunu yerine getirmediğini belirterek, bunların içinde uluslararası yasalara aykırı uygulamalarla ve insan hakları ihlalleriyle ilgili olanların da bulunduğunu belirtti. 

Pillay, İsrail'in önerileri yerine getirmemesinin arka planında onun işlediği suçların cezasız kalmasının yer aldığına dikkat çekerek İsrail'in sergilediği tutumun onun sorunu çözüme kavuşturma gibi bir niyetinin olmadığını da gözler önüne serdiğini vurguladı. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar