GAZZE'DE YETİM ÇOCUKLARIN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ

Bir İngiliz medyası, yayınladığı raporda, İsrail'in Gazze'de işlediği cinayetlerin kurbanlarının yüzde 70'inin kadın ve çocuklardan oluştuğuna dikkat çekerek, ebeveynlerini ve ailelerini kaybeden ve yaşamın tüm temel unsurlarından mahrum kalan çocukların acı hikayesine dikkat çekti. 

Görüntülenme: 118 Tarih: 03 Nisan 2024 16:16
GAZZE'DE YETİM ÇOCUKLARIN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ

İşgalci rejimin Gazze'deki savunmasız sivillere karşı yürüttüğü yıkıcı savaşı birçok isim ve uluslararası kuruluş "çocuklara karşı savaş" olarak nitelendirirken, İngiliz Independent gazetesi; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Gazze'de yaşanan şiddet, yıkım ve amansız kıtlık sonrasında birçok Filistinlinin çocukluğunu çaldığını ve onlarda derin izler bıraktığını vurguladığı ayrıca bu durumun da İsrail'in gelecekte hiçbir zaman güvende olmayacağının ve aleyhindeki durumun her an alevlenebileceğinin garantisi olduğunu belirttiği bir rapor yayınladı.

Bu İngiliz gazetesinde yayınlanan ve Gazze'de çalışan çocuk doktoru Jane Crowley'in yazdığı bir makalede, 3 yaşındaki Filistinli kız çocuğu Fatıma'nın hüzünlü hayatına değiniyor. Fatıma Refah'taki UNRWA sığınma evlerinden birinde yaşıyor ve Siyonist ordusunun Gazze şehrine saldırısında anne babası ve iki ağabeyi şehit oldu.

Bu İngiliz doktor, Fatıma’nın 6 saat boyunca enkaz altında kaldığını, ardından yardım ekibinin onu hastaneye kaldırdığını, sol elinin kesildiğini ve bugün UNRWA'nın kalabalık barınaklarından birinde, temiz suya ve yiyeceğe erişimin olmadığı ve insanların tuvaleti kullanmak için saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldığı yerlerden birinde yalnız başına yaşadığını söylüyor.

Gazze'de yalnız kalan aç ve yerinden edilmiş çocukların hüzünlü hikayesi

Gazze'deki çocuk doktoruna göre Fatıma da diğer çocuklar gibi kronik ve bulaşıcı hastalıklardan muzdarip, ishal, göğüs enfeksiyonu gibi belirtileri var ayrıca ruhsal durumu çok kötü, sürekli kabuslar görüyor, aç, susuz ve dehşet içinde. Bir yandan gözleri her yerde annesini arıyor ama tüm aile üyelerini kaybetmiş.

Bu çocuk doktoru yazısında şunları belirtti: Tüm doktorlar, 3 yaşına kadar olan dönemin çocukların gelişimi için çok önemli olduğunu ve bu dönemde beynin geliştiğini, dolayısıyla bir çocuğun bu yaşta yaşadığı her türlü durumun, ileride bedenini ve zihnini doğrudan etkileyeceğini bilir. Şu anda Gazze'deki diğer çocuklar gibi 3 yaşındaki Fatıma da yaşam için gerekli olan güvenlik, sağlık, yeterli beslenme, bakım ve oynayarak sosyal çevreden öğrenme gibi 5 temel unsurdan yoksun;

Bu rapora göre Gazze'deki bu yıkıcı savaşın kurbanlarının yüzde 70'ini kadın ve çocuklar oluşturuyor ve bu bölgede 13 binden fazla çocuk katledildi. Bombalamalar Gazze'de çocukların en yaygın ölüm nedeni ve çok sayıda çocuk savaşa bağlı hastalıklar ve açlık nedeniyle hayatını kaybetti.

Söz konusu İngiliz doktor şu uyarılarda bulundu: Çocuklar, hamile ve emziren anneler ve engelli kişiler yetersiz beslenme riskiyle daha fazla karşı karşıya çünkü İsrail, Gazze'ye yeterli miktarda yiyecek ve su girişini engellemeye devam ediyor, bunun yanı sıra fırınlar ve tarım ürünlerine yönelik sistematik bombardıman da sürüyor ve Gazzelilerin yüzde 95'i gıda güvensizliği yaşıyor.

tesnim

Yorumlar