İŞGALCİ İSRAİL BATI ŞERİA'DA BİNLERCE DÖNÜM ARAZİYİ GASP ETTİ

Filistin Merkezi İstatistikler Kurumu, Toprak Günü'nden (30 Mart) iki gün önce yayınladığı raporunda siyonist işgal güçlerinin Filistin topraklarında tamamen hukuksuz bir şekilde arazi gasp etmeye devam ettiğine dikkat çekti.  

Görüntülenme: 258 Tarih: 29 Mart 2024 11:44
İŞGALCİ İSRAİL BATI ŞERİA'DA BİNLERCE DÖNÜM ARAZİYİ GASP ETTİ

Kurum bugün (28 Mart Perşembe) yayınladığı raporunda işgal rejiminin 2023 yılında Filistinlilerden hukuksuz bir şekilde zorla gasp ettiği arazi miktarının 50 bin 526 dönüme ulaştığına, 2022 yılında ise 26 bin dönüm arazinin gasp edildiğine buna göre 2023'te gasp edilen arazi miktarının 2022 yılında gasp edilenin iki katına çıktığına dikkat çekildi. 

Raporda işgal yönetiminin 619 dönüm arazinin gaspı için 32 karar, yaklaşık 433 dönüm arazinin istimlaki için 4 karar, 515 dönüm arazinin devlet arazisi olarak ilan edilmesi için de iki karar çıkardığı, ayrıca sözde doğal sit alanlarının sınırlarının genişletilmesi iddiasıyla çıkarılan 4 ayrı karar vasıtasıyla da 48 bin 959 dönüm araziyi gasp ettiği bilgisi verildi. 

Bütün bu kararların Filistinlilerin arazilerini planlı bir şekilde gasp etme ve onların elindeki arazileri sistemli bir şekilde daraltma, böylece onların kendi arazilerinin doğal imkanlarından yararlanmalarını zorlaştırma ve göçe zorlama amacına yönelik olduğu ifade edildi. 

Raporda işgal rejiminin Gazze'de yaptığı yıkım faaliyetlerine de temas edildi ve işgal güçlerinin 7 Ekim 2023 tarihinde başlattıkları soykırım saldırılarında 31 binden fazla binayı tamamen yıktıkları, 17 bin binanın büyük çapta zarar gördüğü, 41 bin binanın orta düzeyde zarar gördüğü böylece toplamda 104 bin binadan 89 bin binanın ciddi şekilde etkilendiği belirtildi. 

Yıkımdan kullanılamayacak derecede zarar gören apartman dairesi vs şeklindeki bağımsız birim sayısının ise 79 bin olduğu, 290 bin birimin de onarımdan geçirilmeden kullanılamayacak derecede zarar gördüğü bunun da bölgedeki konutların %70'inin tamamen veya kısmen ama onarımdan geçirilmeksizin kullanılamayacak derecede zarar görmesi anlamına geldiğine dikkat çekildi.

Raporda işgalcilerin saldırılarında şehit edilenlerin, yaralananların, esir alınanların, gasp edilen Filistin topraklarına yerleştirilen yerleşimcilerin sayıları, yerleşimcilerin terör faaliyetleri gibi farklı konularla ilgili ayrıntılı bilgilere yer verildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar