GAZZE'YE YARDIM GÖTÜRMEK İÇİN EN İYİ YOL KARA YOLU

Bazı Arap ülkelerinden ve Batılı ülkelerden dış işleri bakanlarının gerçekleştirdiği toplantıdan sonra yapılan açıklamada şu an Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasının en uygun yolunun kara yolu olduğu, bunun için Mısır, Ürdün ve İsrail işgal rejiminin kontrolündeki geçiş noktaları üzerinden bölgeye insani yardım ulaştırılmasının zorunlu olduğu dile getirildi.  

Görüntülenme: 119 Tarih: 15 Mart 2024 23:37
GAZZE'YE YARDIM GÖTÜRMEK İÇİN EN İYİ YOL KARA YOLU

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın web sayfasında yayınlanan açıklama ABD, Katar, BAE, Kıbrıs Rum Yönetimi, İngiltere dışişleri bakanları ve AB Krizler Yönetimi Başkanı Jarez Lenarcic'in katıldığı, Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasıyla ilgili bir toplantıdan sonra yapıldı. 

Açıklamada Gazze Şeridi'ne özellikle de ciddi açlık krizi yaşanan kuzey kesimine daha çok insani yardım ulaştırılabilmesi için İsrail'in yeni geçiş yolları açmasının ve hayat kurtaracak insani yardımların daha hızlı bir şekilde ulaşmasının sağlanması için gümrük işlemlerinde kolaylıklar sağlamasının zorunlu olduğu vurgulandı. 

Açıklamada deniz koridoru açılmasının da faydalı olacağı ve inşası için çalışmaların sürdüğü limanın yapılmasının yardımların ulaştırılmasına destek sağlayacağı iddia edildi. 

Toplantıya katılan bakanlar deniz koridorunun yardımların sadece bir kısmının ulaştırılmasında işe yarayacağını bu arada havadan yardım atma işlemlerinin de devam etmesi gerektiğini iddia ettiler. 

Açıklamada bakanların Gazze'ye yardımların ulaştırılması için liman yapılması ve ayni ya da nakdi yardımların ulaştırılmasının organize edilmesi için bir ortak sandık oluşturulması konusunu da araştırdıkları belirtildi. 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada Gazze'ye yardımların ulaştırılması için deniz yolunun yeterli olamayacağını söyleyerek işgal rejiminden karadan yardımların girmesi için yeni noktalar oluşturulmasını istemişti. 

Gazze'ye yardım konusunda bu tür toplantıların ve proje çalışmalarının devam etmesine dair sürekli yeni açıklamalar yapılmasına ve yeni haberler yayınlanmasına rağmen işgal rejiminin bölge ahalisine yönelik aç bırakma silahını son derece insafsız bir şekilde kullanmasına karşı da hiçbir girişimde bulunulmaması, bu konuda siyonist işgal rejimine herhangi bir baskı yapılmaması dikkat çekiyor. İşgal güçleri dün akşam yine Refah'ta UNRWA'nın bir yardım dağıtım deposunu vurarak yardım dağıtım işlerinde görev yapan Filistinlilerden bazılarının şehit olmasına bazılarının yaralanmasına sebep olmuşlardı. 

Bu arada Gazze'deki Hükümet Enformasyon Ofisi'nin 12 Mart Salı günü yaptığı açıklamada işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nde yardım bekleyenlere yönelik saldırılarında şimdiye kadar en az 400 kişinin şehit edildiğine 1300 kişinin de yaralandığına dikkat çekildi. İşgal güçlerinin yardım bekleyenlere yönelik saldırılarının amacının ise aç bırakma silahının etkili olmasını sağlamak olduğu biliniyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar