GADİ EİSENKOT'TAN GAZZE İTİRAFI

İsrail medyası, Kabine üyelerine gönderilen gizli bir mektupta, Gazze'ye yönelik savaşın hedeflerine tam olarak ulaşılamadığı uyarısında bulunulduğunu duyurdu. 

Görüntülenme: 276 Tarih: 20 Şubat 2024 02:01
GADİ EİSENKOT'TAN GAZZE İTİRAFI

İsrail medyası, İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gadi Eisenkot tarafından kabineye gönderilen ve Gazze'ye yönelik savaşın durakladığı ve İsrail'in hedeflerine ulaşmakta yetersiz kaldığı uyarısında bulunan sert bir mektup yayımladı.

Kanal 12, mektubun bir haftadan uzun bir süre gizli kaldığını söyledi.

Kanal 12'nin siyasi yorumcusu Yaron Avraham, Eisenkot’un, Gazze savaşına ilişkin "Savaşta kesin kararların eksikliği" başlıklı "ayrıntılı ve titiz" bir analiz kaleme aldığını bildirdi.

Yaron Avraham’a göre, İsrail'in eski genelkurmay başkanı, "savaşın hedeflerine ulaşmada giderek artan zorluk" konusunda uyarıda bulundu ve stratejik planının "sekteye uğradığını" belirtti.

Kanal 12, Eisenkot’un söz konusu mektupta, bu durumun "İsrail'in stratejik duruşunu" tehdit ettiğini ve "Gazze'den gelecekte tehdit gelmemesini sağlamak ve İsrailli yerleşimcilerin güvenliğini arttırmak" şeklindeki iki temel İsrail hedefine ulaşılamadığını vurguladığını açıkladı.

Avraham, Eisenkot'un "stratejik kararlar savaşın başında alındığı için 3 aydır belirleyici hiçbir karar alınmadığını" söylediğini ve "İsrail'in o zamandan beri durgun olduğunu" öne sürdüğünü açıkladı.

Kabine üyesi ayrıca, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu "tam zafer" elde ettiği yönündeki iddiaları nedeniyle eleştirerek, açıklamalarının "reklam amaçlı" olduğunu öne sürdü.

Kanal 12, Eisenkot'un mektubunu "Netanyahu'ya ve büyük ölçüde kabineye karşı sert bir itham" olarak nitelendirdi ve kabine içindeki rahatsızlığı belirtti.

İsrail kanalı, Eisenkot'un sözlerinin "televizyon yorumcuları tarafından değil, İsrail'deki en önemli karar alma forumu olan savaş kabinesindeki bir bakan tarafından söylendiğinin" altını çizdi.

Uzmanlar, bu açıklamanın, İsrail Savaş Kabinesi içindeki anlaşmazlıkların tırmandığı bir dönemde yapılmasına dikkat çekiyorlar.

Eisenkot ve Kabine Üyesi Benny Gantz geçtiğimiz günlerde, Netanyahu'nun Gazze'deki İsrailli esirler gibi "önemli konularda" "kendilerine danışmadan" tek taraflı kararlar alması nedeniyle Kabine’yi feshetme tehdidinde bulunmuştu.

Yetkililer, bu gelişmelerin aynı zamanda Hamas ve diğer direniş gruplarını "ortadan kaldırmanın" zorluğunu kabul eden İsrail'in, Gazze Şeridi'nde giderek artan zorluklarla karşılaştığı bir döneme denk gelmesinin önemini vurguluyorlar.

YDH

Yorumlar