ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NDAN KORSAN İSRAİL'E ÇAĞRI

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze Şeridi’nde durumun çok vahim olduğunu, İsrail’in geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini söyledi. 

Görüntülenme: 185 Tarih: 17 Şubat 2024 18:57
ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NDAN KORSAN İSRAİL'E ÇAĞRI

İsrail’in Rafah’a saldırı planı nedeniyle Güney Afrika’nın talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin kararını açıklayan UAD, 26 Ocak 2024’te hükmettiği altı tedbir kararının, Rafah da dâhil olmak üzere Gazze Şeridi’nin tamamında geçerli olduğunu belirterek, ihtiyati tedbirlerin derhal ve etkili bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.
 

Gazze Şeridi’nde ve özellikle de Rafah’ta yaşanan son gelişmeleri “çok vahim” olarak nitelendiren UAD, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in İsrail’in Rafah’a saldırma hazırlığı ile ilgili yaptığı “Hâlihazırda mevcut olan insani kâbusu çok ciddi bir şekilde büyütür ve tarifsiz bölgesel sonuçlar doğurur” şeklindeki uyarısını hatırlattı.
 

UAD’nin 26 Ocak 2024’te hükmettiği ihtiyati tedbir kararlarının Rafah dâhil Gazze Şeridi’nin tamamında geçerli olduğu vurgulanan açıklamada ilave tedbirlere gerek görülmediği bildirildi.
 

UAD ayrıca İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü bulunduğuna ve Soykırım Sözleşmesi ile tedbir kararlarına tam olarak uymak zorunda olduğuna dikkat çekti.
 

Güney Afrika, İsrail ordusunun Rafah kentine planladığı saldırının ortaya çıkaracağı büyük çaplı öldürme, zarar verme ve yıkım sebebiyle 13 Şubat’ta UAD’den acilen yeni tedbirlere hükmetmesini talep etmişti.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar