SİYONİST REJİM ORDUSU GAZZE'DE BATAKLIĞA SAPLANDI

İsrail ordusunun Gazze bataklığında saplandığını belirten Siyonist uzmanlar Gazze savaşının İsrail için bir yıpratma savaşına dönüştüğüne inandıklarını dile getirdiler. 

Görüntülenme: 221 Tarih: 29 Aralık 2023 19:07
SİYONİST REJİM ORDUSU GAZZE'DE BATAKLIĞA SAPLANDI

Gazze savaşından yaklaşık 3 ay geçerken Siyonist çevreler ve uzmanlar İsrail ordusunun Gazze bataklığında saplandığına inanıyor.

İbranice yayınlanan Yediot Aharanot gazetesinin askeri analisti ve muhabiri Yossi Yehoshe, konuya ilişkin hazırladığı yen bir raporda; Siyonist ordu güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki durumunu inceledi. Siyonist uzman, İsrail ordusunun Gazze'de başlattığı kara savaşın yıpratma savaşına dönüştüğünü belirterek, "Şu anda İsrail ordusu Gazze bataklığında saplanmış durumda ve Gazze'nin gerçekte bir bataklık olduğu söylenebilir." dedi.

İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde geniş alanları kontrol ettiği iddialarını reddeden Siyonist uzman, İsrail kuvvetlerinin direniş savaşçılarıyla yaptığı savaşta karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, kötü hava durumunun operasyonları daha da zorlaştırdığını vurguladı.

Yossi Yehoshe, "Öte yandan İsrail güçleri ile Filistinli unsurlar arasında sıfır mesafede yüz yüze yaşanan çatışmalar, İsrail ordusunun kara operasyonlarını büyük ölçüde zorlaştıran önemli bir faktör; Filistin güçlerinin yakın mesafeden ateşlediği mermileri ve tanksavar füzelerini görüyoruz." ifadesini kullandı.

Hamas'ın  Yüksek  Hazırlığı  İsrail'e  Bedel  Ödetmeye  Zorluyor

Gazze'nin farklı bölgelerindeki direnişçilerin İsrail askerleri için kurduğu pusuların kıdemli komutanların ölümü gibi ağır kayıplara neden olduğunu belirten Yehoshe, şunları kaydetti:

"Şimdi İsrail ordusu, Hamas güçlerinin tünellerde saklandığına dair önceden hazırlanmış senaryolarla karşı karşıya ve bu senaryolar, sahadaki kara savaşlarında gerçeğe dönüştü. Bu durum ve Hamas'ın yüksek düzeyde hazırlıklı olması İsrail'i bedel ödemeye zorluyor ve biz de ağır bir bedel ödemek durumunda kalıyoruz."

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava ve topçu saldırıları tek başına işe yaramıyor. İsrail ordusunun Hamas'ı yok etmeye çalıştığı bir yer altı şehrinin inşa edilmesi hedefe ulaşmayı çok zorlaştırır. Bu, acı veren pahalı bir süreçtir.

Geçtiğimiz günlerde İsrail ordusundan üst düzey bir askeri kaynak, Hamas'ın doğrudan bir çatışmaya pek fazla istekli olmadığını, kurduğu pusu ile İsrail güçlerini hedef almayı ve İsrail ordusunun tank ve askeri araçlarına zarar vermeyi tercih ettiğini söyledi.

Öte yandan Gazze'deki durumu değerlendiren Haaretz gazetesinin askeri analisti Amos Hareil, "İsrail ordusunun kontrolü altındaki bölgelerde Hamas'a yönelik birkaç saldırı daha düzenlenmesi halinde daha ciddi kayıplarla karşı karşıya kalacağız." dedi.

Hamas'ın Teslim Olacağına Dair Hiçbir İşaret Yok

Haaretz yazarına göre İsrail ordusunun devam eden kara operasyonları kapsamında Gazze Şeridi'ne girmesi Hamas güçleri ile şiddetli çatışmalar yaşanmasına yol açtı. Her saldırıya İsrail güçlerinden en az 4 timin katılması gerekiyor, bu da Hamas güçleriyle çatışma alanının çok geniş ve karmaşık olduğu anlamına geliyor. Ayrıca Hamas'ın tünel sistemi hala aktifken kentsel alanlarda ve yıkılmış binalar arasında savaşmak çok zor ve Hamas güçleri bu durumda İsrail ordu kuvvetlerine karşı sürpriz operasyonlar gerçekleştiriyor.

Hareil, "Gazze savaşına giren İsrail ordusunun resmi ve yedek kuvvetlerinin, Hamas'ın sürpriz saldırısında İsrail'in uğradığı zararın bir kısmını telafi etmek için Hamas'a ağır bir darbe vurmaktan başka çareleri olmadığını açıkladı. Onlar Gazze çevresindeki yerleşim birimlerinin güvenlik durumu iyileştirmeyi ve İsrailli esirleri serbest bırakmayı amaçlıyordu. Ancak 80 günden fazla süren bu savaşın ardından İsrailli yerleşimciler İsrail'in ödediği yüksek bedeli görmezden gelemezler ve aynı zamanda İsrail'in belirtilen hedeflerine ulaşabileceğine şüphe ile bakıyorlar; Özellikle Hamas'ın teslim olmaya niyetli olduğuna dair herhangi bir işaret olmadığı için hedeflere ulaşma konusunda hala uzun bir yol olduğuna inanıyorlar." ifadelerini kullandı.

Gazze  Savaşıİsrail  İçin  Yıpratma  SavaşınaDönüştü

İsrail ordu kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ndeki durumunu değerlendiren Siyonist rejimin bir diğer askeri uzmanı Yoav Zeitoun, İsrail'in en azından kısa vadede hiçbir hedefine ulaşamayacağına ve Gazze'deki savaşın İsrail için bir yıpratma savaşı haline geldiğini belirtti.

Yoav Zeitoun, Gazze'deki kara savaşında Hamas güçlerinin İsrail ordusunun kontrolü altındaki bölgelere defalarca düzenlediği saldırıların günlük ve normal bir süreç haline geldiğini söyledi. 

Siyonist uzman, "Değerlendirmeler, Hamas'ın olayların gidişatını inceleyerek İsrail ordusunun zayıf noktalarını tespit ettiğini ve yeni bir eyleme hazırlandığını gösteriyor." dedi.

Yoav Zeitoun, Hamas'ın keskin nişancı kullanımı ve İsrail ordusunun zayıf noktalarına odaklanması son dönemde arttığını da sözlerine ekledi.

Siyonist Uzman Yoav Zeitoun, "Hamas, İsrail ordusunun kendisine yarattığı engelleri aşmanın bir yolunu bulmak için faaliyetlerini sürdürüyor ve savaş alanındaki bu gerçekler ve gelişmeler dikkate alındığında İsrail kuvvetlerinin ilerleyiş hızının ordunun istediği gibi olmadığı görülüyor." diye konuştu.

tesnim

Yorumlar