EMİR ABDULLAHİYAN'DAN GAZZE'DEKİ SON DURUM İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki tüm ABD üslerinden Tel Avi'ye silah sevkiyatının devam ettiğini belirtti. 

Görüntülenme: 219 Tarih: 30 Aralık 2023 18:36
EMİR ABDULLAHİYAN'DAN GAZZE'DEKİ SON DURUM İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Kum kentinde yaptığı konuşmada, Gazze'deki son durum ve bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Emir Abdullahiyan, Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın  7 Ekim’de yürüttüğü Aksa Tufani operasyonunu "Filistin İslami direnişinin onurlu bir operasyonu" olarak nitelendirdi.

Farklı ülkelerin yetkililerinin Siyonist rejimin iç krizini kabul edilmesine atıfta bulunan Emir Abdullahiyan, "ABD ve Batı'nın Siyonist rejime verdiği destekler 80 gündür devam ediyor. Çeşitli toplantılarda Batı ülkelerinin Siyonist rejime durmadan silah gönderdiğini dile getirdik." dedi.

Emir Abdullahiyan, Siyonist rejimin Gazze savaşında başarısızlığa uğradığını ve Hamas'ın yok edilmesi veya silahsızlandırılmasına ilişkin hedeflerine ulaşamadığını belirterek, "Onlar hedeflerinin hiçbirine ulaşmadı ve seksen gün süren savaş suçu ve katliam sonuç vermedi. Hamas'ı yok etme hedefine yaklaşamadıklarını görünce Hamas'la esir takası teklifinde bulundular." ifadesini kullandı.

Filistinlilerin grupların ve bölgedeki İslami direniş hareketlerinin askeri açıdan güçlendiğine değinen Emir Abdullahiyan, "Siyonistlerin korkunç bombalamaları bile Filistin İslami direnişinin gücünü etkileyemedi." değerlendirmesinde bulundu.

Emir Abdullahiyan, Filistin'deki son durumu hakkında, şunları kaydetti:

"Bugün, Batılılar Gazze'de işlenen suçlardan utanıyorlar ve İsrail ve Amerika'nın yanında durmak istemiyorlar. Bu, Gazze'deki suçun derinliğini gösterir.

80  gün suç işlendi ama Hamas yok edilmedi, Siyonist esirler serbest bırakılmadı. Bugün Filistin İslami direnişinin gücü zirvede. İsmail Heniyye'ye göre direniş gücünün yalnızca yüzde 14'ünü kullanmış. Heniyye, 'Savaşa iyi şekilde girdik, iyi şekilde çıkmayı da planlıyoruz ve her gün Siyonist yerleşimleri hedef alan ve Gazze'yi hem savunan hem de yöneten direniş muzaffer olacak' dedi. Siyonistlerin savaştan sonra Gazze'yi yönetme konusunda kafası karışık durumda."

İranlı bakan, bölgedeki tüm ABD üslerinden Tel Avi'ye silah sevkiyatının devam ettiğini belirterek, "Bu silahlara ek olarak, bazı sevkiyatlar Amerika'dan Kıbrıs'a ve ordan da Tel Aviv'e gönderiliyor." açıklamasında bulundu.

ABD'nin savaşı genişletmeye çalışmadığı konusunda yalan söylediğine dikkati çeken Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Bunun peşinde olmasaydı, gece gündüz İsrail'e mühimmat ve silahlarını teslim etmezdi; İsrail'in yenilgisi ABD'nin yenilgisi olarak değerlendirildiği için Beyaz Saray'da verilen destekler konusu tartışılıyor." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, "Hamas, Aksa Tufanı operasyonunun ilk gününde rejimin güvenlik ve askeri komutanlarını esir aldı." dedi. 

Bunlara ilave olarak Emir Abdullahiyan İran-Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşmesinden dolayı mutlu olduklarını belirterek, Mısır Arap Cumhuriyeti ile normalleşme konusunun Tahran hükümetinin gündeminde yer aldığını belirtti.

tesnim

Yorumlar