AKSA TUFANI HAREKATININ PERDE ARKASI

Aksa Tufanı Operasyonu on birinci gününe girerken, Tesnim Haber Ajansı İbranice bölümü muhabirleri işgal altındaki bazı kaynaklardan bu operasyona ve özellikle bu rejimin Hamas'la olan istihbarat savaşındaki başarısızlığının derinliğini gösteren İsrail'in istihbarati, güvenlik ve askeri alanda gafil avlanmasına ilişkin bilgiler edindiler. 

Görüntülenme: 431 Tarih: 18 Ekim 2023 16:45
AKSA TUFANI HAREKATININ PERDE ARKASI

Tesnim muhabirlerinin edindiği bilgiye göre, Mescid-i Aksa Tufanı operasyonunun (7 Ekim Cumartesi günü saat 06.30 sıralarında başlayan operasyon) başlamasından önceki son saatlerde, "Şabak" (Kamu Güvenlik Servisi) haber ve casus kaynakları aracılığıyla Filistin güçlerinin Gazze sınır duvarındaki bazı hareketlerini fark etti.
Bu bilgi sabah saat 02.00 sıralarında Şabak'ın başı olan Ronen Bar'a ulaştı ve kendisi de merkeze gelerek ilk gelişmelerden haberdar oldu.
Tesnim'in kaynaklarına göre, ilk haber önce Genelkurmay Başkanı, Aman Komutanı ve diğer bazı subaylara verilmiş, Genelkurmay Başkanı'nın haberi görmezden gelmesi üzerine Şabak doğrudan harekete geçmişti.
Ordu ve Şabak tarafından yapılan ilk istihbari tahmini Direniş gruplarının yalnızca askeri tatbikat yapma olasılığına odaklanmışken, daha fazla bilgi edinmek amacıyla Şabak güçleri (Taykela ekibi adı altında) 3 ve 4 kişilik iki grup halinde sırasıyla Gazze'nin kuzeyindeki Kibbutz Nativ Hasra'ya ve Gazze'nin doğusundaki Kibbutz Ba'ri'ye gönderiliyor.
Bu iki grup sabah saat 05.00 sıralarında istenilen bölgelere ulaşıyor ancak kendilerini bekleyen Hamas güçleri tarafından pusuya düşürülüyorlar ve hepsi öldürülüyor.
Çatışmanın ilk dakikalarında Şabak güçleri derhal yardımcı kuvvet talebinde bulununca Yamam biriminden (özel polis kuvveti) bir ekip sevk ediliyor.
Hamas güçleriyle ilk çatışmalar başladığında bölgeye Yamam yardımcı ekibi (özel polis birimi) geliyor ve bu çatışma sırasında bu birliğin 9 üyesi de Filistinli direniş savaşçıları tarafından öldürülüyor.
Yamam güçlerinin bir kısmı kendi araçlarıyla bölgeye gelirken, bir kısmı da Sderot kasabasına giderken Hamas güçleriyle çatışıyor. Yamam'dan ölenlerin isimleri şöyle: Avshalom Yair Peretz, Moshe El Shlomo, Alansi Shamklov, Khan Nekhmias, Bar Sivan, Yorai Eliyahu Cohen, Dror Alton, Stanislav Shikman
Yaşanan olayların ardından ilk rapor sabah saat 06.00'da Başbakanlık Askeri Daire Başkanı Avi Gill'e verildi.  Ayrıca Avi Gill de saat 6:29'da Benyamin Netanyahuya bilgi veriyor.  Netanyahu da bir saat sonra (7.30'da) Keria ilçesindeki hükümet binasına varıyor.
Şu ana kadar Aksa Tufanı Operasyonunda öldürülen 10 Şabak kuvvetlerinin isimleri açıklandı; bunlardan 7'si bu iki sefer ekibinin üyesiydi.  Diğer 3 kişiden biri evinde, diğer ikisi ise müzik festivaline düzenlenen saldırıda öldürüldü.
Şabak'tan öldürülenlerin isimleri: Itai Yehoshua (36 yaşında), Ovmar Berga (26 yaşında), Samdar Mor Eidan (38 yaşında), Youssef Taher (39 yaşında), Maur Shalom (46 yaşında), Aili Nakhman (23 yaşında), Eidou Adri (24 yaşında), Amit Vaks (48 yaşında), Michal Ben Moshe (26 yaşında), Itai Murano (24 yaşında)

 Bu kişilerin arabaları ve cesetleri sabah saat 8'de İsrail ordusu tarafından bulundu.
 Bu Siyonist rejimin bu büyük gafilliği ve istihbarat başarısızlığıdır zira İsrail ordusunun yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre Hamas, bir yılı aşkın süredir Aksa Tufanı operasyonunun hazırlık, planlama, eğitim ve koordinasyonunu yürütüyordu.  

Bu rapora göre çatışmanın ilk saatinde 800 ile 1000 arasında Filistinli savaşçı işgal altındaki bölgelere 80 noktadan girerek 20 yerleşim yeri ve orduya ait 11 askeri üsse girdi.
Bu rejimin tarihindeki en büyük başarısızlıklardan biri haline gelen İsrail'in bu istihbarati ve güvenlik başarısızlığı, bu savaş bittikten sonra bile Netanyahu hükümetinin peşini bırakmayacak.
Hatta bu savaşın ortasında Netanyahu'nun kendisiyle ittifak yapmak ve olağanüstü hal kabinesi kurmak zorunda kaldığı muhalefet liderlerinden Benny Gantz bile, bu savaşın sonunda bu gafilliğe sebep olanların cezalandırılması gerektiğini söyledi.
Şabak'ın başkanı Ronen Bar, dün bu örgütteki çalışanlara ve ailelerine hitaben yayınladığı mesajda, Aksa Tufanı operasyonundaki istihbarat başarısızlığının sorumluluğunu üstlendi ve şunları söyledi: "Aldığımız bir dizi eyleme rağmen, cumartesi günü yeterli uyarıyı yapamadık ve düşmanın saldırısını etkisiz hale getiremedik." 
O bu başarısızlığın sorumluluğunu kabul ettiğini ancak artık savaş zamanı olduğunu ve soruşturma için ileride zaman olacağını söyledi.
 Ronen Bar muhtemelen İsrail hükümetinin ve istihbarat teşkilatlarının Aksa Tufanı savaşının başlangıcındaki performansına yönelik kamuoyu ve siyasi figürlerin protestolarına atıfta bulunuyor.
50 yıl önce İsrail'in Yom Kippur Savaşı'nın (Ekim 1973) başlangıcındaki başarısızlığı, dönemin Başbakanı Golda Meir'in hükümetinin düşmesine yol açmıştı
 1949 yılında kurulan Şabak (Shin Beth) veya Kamu Güvenlik Servisi, İsrail'in istihbarat ve güvenlik yapısındaki en önemli kurumlardan biri olup, başbakanlığın denetimi altında faaliyet göstermektedir ve asıl görevi Siyonist rejimi casusluğa, iç karışıklığa ve terörizme karşı korumak ve Filistinli direniş gruplarının eylemlerini izlemek ve bunlarla yüzleşmek bu örgütün en önemli görevlerinden biridir.

tesnim

Yorumlar