MAHMUD ABBAS AB'Yİ ELEŞTİRDİ

Filistin Yönetimi lideri, AB'nin kendisini seçim düzenlemeye zorladığını ve İsrail'i de Doğu Kudüs'te oylamaya izin vermesi konusunda ikna edileceği sözünün verildiğini açıkladı. 

Görüntülenme: 320 Tarih: 19 Eylul 2023 14:17
MAHMUD ABBAS AB'Yİ ELEŞTİRDİ

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Pazartesi akşamı düzenlenen özel bir etkinlikte Avrupa Birliği'ni karaladı ve Brüksel'in, Ramallah'ın 2021'de parlamento ve başkanlık seçimleri yapmasına yardımcı olacağı yönündeki güvenceleri yerine getirmediğini söyledi.

Dinlemeyen ve yaramazlık yapan birini tanımlayabilecek aşağılayıcı bir Arapça terim kullanarak, "Onlar hayvan" dedi.

87 yaşındaki Abbas'ın kapalı kapılar ardında dünya liderlerine ve Filistin davasına zarar verdiğini düşündüğü ülkelere karşı duyduğu hoşnutsuzluğu ifade etmek için renkli bir dil kullandığı biliniyor.  Brüksel'in İsrail'e yönelik baskıları göz önüne alındığında öfkesini AB'ye yöneltme kararı dikkate değer görünüyor.

En son sözlü saldırı, Abbas'ın bu ayın başlarında yaptığı ve Filistin Yönetimi liderinin Hitler'in Holokost sırasında Yahudileri düşmanlıklarından değil, "sosyal davranışları" nedeniyle hedef aldığını bir kez daha iddia ettiği bir konuşmanın ardından küresel sahnede özellikle izole edildiği bir dönemde geldi .

Pazartesi günü yapılan açıklamalar, Abbas'ın Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunduğu sırada Filistin-Amerikan toplumunun liderleriyle yaptığı yıllık toplantıda yapıldı.

Cezalandırma korkusu nedeniyle isimlerinin açıklanmaması kaydıyla The Times of Israel'e konuşan iki kişi, Abbas'ın, Filistin'in yakın zamanda seçim düzenleme girişimi karşısında AB'nin nasıl davrandığına ilişkin hayal kırıklığını paylaştığını söyledi.

PA başkanı, Hyatt Grand Central New York'taki odada bulunanlara, üst düzey AB yetkililerinin, sırasıyla 2005 ve 2006'dan beri gerçekleşmeyen başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılması konusunda 2020'de kendisine başvurduğunu söyledi.

Abbas, AB yetkililerine seçim düzenlemeye kararlı olduğunu ancak bunu ancak İsrail'in Doğu Kudüs'te oylama yapılmasına izin vermesi durumunda yapacağını söylediğini hatırladı.

İsrail, egemen başkentinin bir parçası olarak gördüğü Doğu Kudüs'te Filistin Yönetimi'nin faaliyetlerini engellemek için uzun süredir adımlar atıyor. Filistinliler burayı gelecekteki devletlerinin başkenti olarak görüyor.

Filistin Yönetimi başkanı, AB muhataplarının kendisine bu konuda İsrail'e baskı yapacaklarına dair güvence verdiğini söyledi.

Bu arada Abbas, Ocak 2021'de bir kararname çıkardı ve parlamento seçimlerinin bir sonraki Mayıs'ta, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ise bir sonraki Temmuz'da yapılmasını öngörüyordu.

Abbas, Pazartesi günkü toplantıya katılanlara, daha sonra AB temsilcilerine geri döndüğünü ve İsrail ile konu hakkında yaptıkları görüşmelere ilişkin güncel bilgi istediğini söyledi.

Filistin Yönetimi Başkanı, kendisine Brüksel'in İsrail'i harekete geçiremediğinin söylendiğini, İsrail'in o dönemde Filistin'de oylama yapılmasına izin veren bir kararı kamuoyu önünde imzalamayı reddeden Başbakan Benyamin Netanyahu liderliğindeki geçici bir hükümet tarafından yönetildiğini söyledi.

Abbas, AB yetkililerinin kendisini yine de seçim yapmaya ve Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin geçmişte olduğu gibi posta yoluyla oy kullanmasına çağırdığını söyledi.

Aslında AB'nin eski Filistin büyükelçisi, Ağustos ayında verdiği veda röportajında The Times of Israel'e, Abbas'ı bu konuda uzlaşmaya nasıl ikna etmeye çalıştığını hatırlattı.

Sven Kühn von Burgsdorff, “Başkan Abbas'a karşı argümanım şudur ve öyle de kalıyor: 'Nasıl oluyor da İsrail'e, siyasi kendi kaderini tayin etme hakkınızı istediğiniz yerde ve zamanda tutup tutamayacağınız konusunda veto yetkisi veriyorsunuz?'” dedi.

Abbas Pazartesi günü yaptığı açıklamada, AB'ye bu konuda taviz vermeyeceğini söylediğini ve Brüksel'i "her şeyi konuşuyor" olmakla birlikte takip edemediği için azarladığını söyledi.

"Onlar hayvan" dedi

Abbas, İsrail'in Kudüs'te halka açık oylamaya izin vermeyi reddetmesini gerekçe göstererek Nisan 2021'deki seçimlerin süresiz olarak ertelendiğini duyurdu.

Ancak analistler, Filistin Yönetimi başkanının kararının daha çok Abbas'ın El Fetih'indeki bölünmelerle ve seçimlerin yapılması halinde Hamas'ın önemli kazanımlar elde edeceği korkusuyla ilgili olduğunu ileri sürdü. O günden bu yana takvime herhangi bir telafi tarihi konulmadı.

Özellikle Abbas, İsrail'in Doğu Kudüs'te yapılmasına izin vermemesine rağmen 2017 ve 2021'de belediye seçimleri yapılmasını kabul etti.

Times of Israel, Pazartesi günkü etkinlikte hazır bulunan üç üst düzey Filistin Yönetimi yetkilisinin yanı sıra Abbas'ın bir sözcüsüne de ulaşarak yorum istedi ancak bir yanıt alamadı.

Filistin Yönetimi'nin resmi Wafa haber ajansından yapılan bir açıklamada, Abbas'ın Filistinli Amerikalı liderlere "işgal altındaki Filistin topraklarındaki gelişmeler" ve Ramallah'ın İsrail muhalefeti karşısında devlet olma yönündeki diplomatik çabaları hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Abbas'ın, Filistin Yönetimi'nin 1967 öncesi çizgilere dayanan iki devletli çözümü destekleyen pozisyonunu yeniden doğruladığını ve Filistin-Amerikan toplumuna ulusal davayı destekledikleri için teşekkür ettiğini söyleyen Wafa, Filistin Yönetimi başkanının AB'ye yönelik aşağılayıcı yorumlarından hiç bahsetmedi.

Filistin Yönetimi başkanının Filistinli Amerikalı liderlerle UNGA oturum aralarında yaptığı yıllık toplantı, The Times of Israel'in, Abbas'ın İsrail'e barış yapması için baskı yapmadığı için ABD dışişleri bakanını "küçük çocuk" olarak nitelendirdiği bir kaydı ele geçirmesinin ardından geçen yıl da tartışmalara yol açmıştı .

Eylül 2021'de yapılan bir ,anket, Filistinlilerin %80'inin şu anda dört yıllık görev süresinin 19. yılında olan Abbas'ın istifasını istediğini ortaya çıkardı. Giderek artan sayıda önde gelen Filistinli savunucu, onun kamusal ve özel açıklamalarının ulusal hareketlerine zarar verdiğini ileri sürüyor.

/The Jarusalaem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost

Yorumlar