VENEZUELA-FİLİSTİN YAKINLAŞMASI (ANALİZ)

Filistin Özerk Teşkilatı dışişleri bakanlığı, Venezuela'nın Filistin ile diplomatik seviyeyi atlatmak yönündeki adımlarını duyurarak Venezuela'nın Filistin'deki diplomatik temsilcilik seviyesini temsilcilikten büyükelçiliğe çıkaracağını duyurdu. 

Görüntülenme: 413 Tarih: 20 Ağustos 2023 18:07
VENEZUELA-FİLİSTİN YAKINLAŞMASI (ANALİZ)

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu eylemin Nisan 2009'da Venezuela'nın Filistin'i tanıması doğrultusunda gerçekleştirildiği belirtilirken, iki dost ülke arasındaki tarihi ilişkilerin derinliği ve bu ülkenin Filistin'i destekleme konusundaki kararlı konumunu gösteren bir eylem olduğunu belirtti. Bu bağlamda her düzeyde Filistin halkının haklarının savunulmasının da bu eylemin bir başka boyutu olduğu belirtilmektedir. Bu bağlamda Filistin, Venezuela devlet başkanına, hükümetine ve halkına Filistin ulusuna ve haklı davasına verdikleri sınırsız destek ve bu cesur karar için övgüde bulundu ve teşekkür etti. Söz konusu açıklamada, bu eylemin, özellikle Filistin'i ötekileştirme çabalarının ve Filistin ulusunun tarihi olarak yaşadığı ve maruz kaldığı saldırganlık ve zulmünün örtbas edilmesine bir meydan okuma olduğu, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasına yardımcı olacağı ifade edildi. Venezuela, 2009 yılında Siyonist Rejim İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Venezuela hükümetinin Filistin ile diplomatik ilişkileri temsilcilik ofisinden büyükelçiliğe yükseltme yönündeki yeni adımı, Karakas'ın Filistin davasını destekleme konusundaki kararlılığının bir başka işareti ve aynı zamanda bazı ülkelerin büyükelçiliklerini Kudüs'ten Tel Aviv'e taşımasına bir tepkidir. 

Genel olarak 2002 yılında Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'i devirmek için gerçekleştirilen darbe ve darbenin düzenlenmesinde ve yönlendirilmesinde Siyonist Rejim İsrail istihbarat teşkilatının (Mossad) izlerine rastlanmasının ardından Karakas ile Tel Aviv arasındaki ilişkiler karanlık bir hal aldı. Aynı zamanda Venezüella'nın solcu hükümetinin kurulmasından sonra Venezuela ile Siyonist rejim arasındaki ilişkilerin azalmasındaki etkenlerden biri de Hugo Chavez hükümeti ile Arap dünyası ve Arap ülkeleri ve liderleri arasında dostane ilişkilerin kurulmasında görülebilir. İran İslam Cumhuriyeti ve Filistin davasına açık destek vermesi ise darbenin ardından daha net başlamıştı.  Venezuela'nın İran'ın emperyalist karşıtı yaklaşımıyla uyumlu anti-emperyalist politikaları ve Amerika'nın her iki ülke ile ortak düşmanlığı, İran ile Venezuela'yı yakınlaştıran etkenlerden biri olmuş ve bunun sonucunda Karakas'ın Amerika'nın stratejik müttefiki olarak İsrail ile ilişkileri de zayıflamıştı. 2006'da Siyonist rejim ile Lübnan arasındaki 33 günlük savaş sırasında Venezuela, İsrail'in bu tacizkarlığına tepki olarak ve  bir protesto işareti olarak büyükelçisini işgal altındaki topraklardan  geri çağırdı. Öte yandan Tel Aviv de Karakas'tan temsilcisini geri çağırdı. 

2008-2009 Gazze savaşını protesto işareti olarak Venezüella hükümeti tek taraflı olarak Siyonist rejimle tüm siyasi ve ekonomik ilişkilerini kesti. Siyonist rejimin Gazze Şeridi'ni işgali sırasında 1.300'den fazla Filistinli şehit oldu ve bu Hugo Chavez'in Venezüella'nın Siyonist rejimle diplomatik ilişkilerini kesmesine neden oldu. Karakas hükümeti, bu vahşi işgali protesto etmek için Siyonist diplomatları Ocak 2009'da Venezüella'dan sınır dışı etti. Nisan 2009'da Venezüella hükümeti ile Filistin Yönetimi diplomatik ilişkiler kurdu ve dönemin Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro ile Filistinli mevkidaşı Riyad el Maliki, Filistin Yönetimi ile Venezuela arasında diplomatik ilişkiler kurmak için anlaşmalar imzaladı.  Maduro, bu anlaşmaların imzalanması sırasında yaptığı konuşmada, "Filistin halkı, hakları ve insanlık davasıyla ebedi dayanışmamıza güvenebilir. Filistin ulusunun ideali de bizim idealimize benziyor." açıklamasında bulundu.  El Maliki, Siyonist rejim tarafından Gazze Şeridi'nin 22 günlük işgali sırasında o zamanki Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Filistin halkına verdiği desteği de takdir etti. Şimdi Venezuela ile Filistin arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilik düzeyine yükseltilmesiyle birlikte bu eylem dünya arenasına geniş çapta yansımış ve Latin Amerika'nın bağımsız ve emperyalizm karşıtı ülkelerinin dikkatini bir kez daha Ortadoğu'ya yönlendirmiştir. Filistin ile ilişkileri güçlendirmek ve Siyonist rejimi mümkün olduğu kadar tecrit etmek bu sürecin bir sonucu olabilir. 

parstoday

Yorumlar