MAHMUD ABBAS CENİN'E NEDEN GİTTİ? (ANALİZ)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 11 yılın ardından Batı Şeria'daki Cenin kentine gitti. 

Görüntülenme: 364 Tarih: 16 Temmuz 2023 06:07
MAHMUD ABBAS CENİN'E NEDEN GİTTİ? (ANALİZ)

Cenin, Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan bir şehirdir. Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Özerk Yönetimi, Batı Şeria'da gücü elinde tutuyor. Cenin, özellikle son bir yılda İsrail askerlerinin işlediği suçlara ve cinayetlerine birçok kez tanık oldu. İşgalci İsrail rejiminin ordusu geçtiğimiz günlerde Cenin'de 44 saatlik bir savaş başlattı ve bu savaş  Filistin adına 12 şehit, 140 yaralı ve bu şehirde onlarca bina, cadde ve altyapının yıkılmasıyla sonuçlandı.Bu savaş sırasında ve sonrasında meydana gelen önemli olaylardan biri, Cenin halkının Özerk Yönetime ve bizzat Mahmud Abbas'a karşı protestosu ve öfkesiydi. Bu protestonun ve halkın öfkesinin nedeni, özyönetim örgütünün Siyonist rejimin işlediği suçlara ve cinayetlere karşı pasifliği ve sessizliği ve hatta Cenin direniş grupları ve El Fetih hareketindeki destekçilerine karşı eylemde bulunmasıydı.

 

Mahmud Abbas ve Filistin Özerk Yönetimi'nin performansı sadece Gazze Şeridi için değil, Batı Şeria şehirleri için de ciddi şekilde eleştirildi. Abbas Cenin'i ziyaret ederken, Ramallah'a çok da uzak olmayan bu şehre son ziyareti 11 yıl önceydi. Mahmud Abbas'ın ve ona bağlı örgütlerin Cenin meselelerine kayıtsız kalması, Batı Şeria'nın diğer bazı kentleri gibi bu örgütün de Cenin'deki konumunu kaybetmesine neden oldu.Geçen hafta, Siyonist rejimin saldırganlığının ve cinayet dolu eylemlerinin ardından, Cenin sakinleri, Filistin Özerk Yönetimi'nin Siyonist orduya karşı eylemsizliğine ve tepkisiz kalmasına son derece kızdılar ve şehitlerin cenaze töreni sırasında örgütün Ramallah'taki karargahına saldırdılar. Cenin şehri şehitleri töreninden bu örgütün heyetini bile dışarı attılar. 

Pek çok Filistinli, Filistin Özerk Teşkilatını Siyonist İsrail'in Batı Şeria'da devam eden askeri işgali için bir güvenlik taşeronu olmakla suçlarken, Abbas Cenin'e gitti. Bu bağlamda, Siyonist rejimin Cenin'e karşı 44 saatlik savaşından sonra, Siyonist rejimin 13. kanalı, bilgi sahibi güvenlik kaynaklarına dayanarak, bu rejimin kabinesinin Filistin Özerk Yönetimi'nin Batı Şeria'nın Kuzeyi üzerindeki hakimiyetinin azalmasının ardından ve Amerika Birleşik Devletleri'nin tavsiye ve baskıları ile bu kuruluşlara sivil ve ekonomik kolaylıklar sağlayacağını duyurdu. Ayrıca Mahmud Abbas, Cenin halkını ve direniş gruplarını Siyonist rejimin işgaline karşı savundukları için övmek yerine, bir kısmı direniş gruplarının yanında Cenin'i savunan Filistin Ulusal Güvenlik Güçleri komutanlarına saldırdı onları tutuklamak ve kovmak istedi.   Özerk Teşkilatın başkanının sözcüsü "Nabil Abu Radine" Mahmud Abbas'ın Cenin'in yeniden yapılanma sürecini öğrenmek için bu şehre geldiğini açıklarken, Abbas'ın Cenin'deki açıklamaları bu ziyaretin sadece bir güç gösterisi ziyareti olduğunu gösteriyor.  Siyasi uzmanlara göre Abbas'ın Cenin'i ziyareti ve bu kentte "yetki tek, hükümet tek, hukuk tek, güvenlik ve istikrar tek" açıklaması bir güç gösterisi eylemidir ve Siyonist liderlerin emirlerine uygun olarak  Filistin direnişiyle başa çıkmak için Siyonistlerden tavizler alınmasına karşı yapılmıştır. Ancak Abbas'ın karşılanması o kadar düşüktü ki BBC bile bunu kabul etmek zorunda kaldı. Abbas'ın Cenin'i ziyaretiyle ilgili bir haberde BBC, halkın Özerk Yönetim'e verdiği desteğin azaldığına dair bir başka işaretin de, 24 bin kişilik Cenin kampından yalnızca birkaç yüzünün Abbas'ın konuşmasını dinlemek için toplanmış olması olduğunu yazdı. 

parstoday

Yorumlar