FİLİSTİNLİ BASIN MENSUPLARINA YÖNELİK HAK İHLALLERİ DEVAM EDİYOR

Gazetecilere Destek Komitesi'nin hazırladığı raporda işgal altındaki Filistin topraklarında geçtiğimiz nisan ayı içinde basın ve iletişim özgürlüğüne yönelik olarak 50 ihlal vuku bulduğu, bunlardan 36'sının İsrail işgal rejimi güçleri, 5'inin Filistin iç güvenlik teşkilatları, 9'unun da sosyal medya şirketleri tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.  

Görüntülenme: 362 Tarih: 01 Mayıs 2023 20:22
FİLİSTİNLİ BASIN MENSUPLARINA YÖNELİK HAK İHLALLERİ DEVAM EDİYOR

Nisan 2023'te basın özgürlükleri durumuyla ilgili olarak hazırlanan aylık raporda, İsrail işgal güçlerinin gerçekleştirdiği ihlallerden 11'inde işgalci askerlerin yahudi yerleşimcilerin de desteğiyle doğrudan basın mensuplarına saldırıda bulunduklarına dikkat çekildi. Bu saldırılarda gerçek mermi, kauçuk kaplamalı mermi, zehirli ve yakıcı gaz bombaları ile saldırı düzenlendiği, bazılarında sopalarla ve dipçiklerle darp etme ve yere savurma fiilinin işlendiği, araçlı saldırı girişiminde bulunulduğu ve bir bayan gazeteciyi boğma teşebbüsünde bulunulduğu ifade edildi. Bütün bu saldırıların amacının söz konusu basın mensuplarının işgal güçlerinin ve onların himaye ettiği yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarını kayıt altına almalarına engel olmak olduğu belirtildi. 

İşgal güçlerinin ihlalleri arasında gözaltına alma veya ev hapsi uygulamasının, işgal güçlerinin saldırıları hakkında çekim yapmalarına yasak getirme gibi uygulamaların da bulunduğu ve nisan ayı boyunca toplamda 5 gazetecinin gözaltına alındığı belirtildi. 

Raporda işgal güçlerinin basın mensuplarına ait üç eve baskın düzenledikleri ve bu baskınlarda ev eşyalarına zarar verecek şekilde aramalar yapıldığı bilgisi verildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar