İŞGALCİ İSRAİL BATI ŞERİA VE KUDÜS'TE 43 BİNAYI YIKTI

İsrail işgal hükümeti bu yılın başından itibaren Filistin'in işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs bölgelerinde Filistinlilere yönelik yıkım faaliyetlerini artırdı.  

Görüntülenme: 394 Tarih: 10 Şubat 2023 07:34
İŞGALCİ İSRAİL BATI ŞERİA VE KUDÜS'TE 43 BİNAYI YIKTI

Filistin Bilgi Merkezi'nin bu konuda hazırladığı rapora göre 2023 yılının başından itibaren Batı Şeria ve Kudüs bölgelerinde işgal güçleri tarafından yıkılan bina sayısı 43 oldu. Bunların çoğu mesken olarak kullanılıyordu. 

İşgal güçleri Eriha'da 10, Kudüs'te 10, El-Halil'de 9 ev, bazıları iş yeri olarak kullanılan Nablus'ta 7, Beytlahim'de 3, Cenin'de 3, Selfit'te de 1 bina yıktı. 

Kudüs'e bağlı semtlerde, kasabalarda, mülteci kamplarında ve köylerde Filistinlilerin evlerine yönelik yıkım ve saldırı faaliyetlerinde belirgin bir artış olduğu ifade edildi. Bu saldırı ve yıkım faaliyetlerine karşı Cebelu'l-Mukebbir bölgesinde, Şuafat Mülteci Kampı'nda ve Anata köyünde grev ve sivil başkaldırı eylemleri gerçekleştirildi. 

Kudüs'te ve Batı Şeria'da olduğu gibi Filistin'in 1948'de işgal edilmiş bölgesinde de işgal rejimi sık sık Filistinlilere ait evleri, dükkanları ve atölyeleri ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkıyor. 

Yahudi yerleşimciler için Filistinlilerin arazilerini gasp edip evler inşa eden, sonra işgal altındaki topraklarda yahudi nüfusun artırılması amacıyla dünyanın değişik ülkelerinden getirilen göçmen yahudilere çoğu zaman maliyetinden de düşük fiyatlarla satan işgal yönetimi Filistinlilerin ruhsat alabilmeleri için çok yüklü miktarlarda vergiler çıkarıyor ve çoğu zaman da müracaatlarının bütün şartlara uygun olmasına rağmen yine de ruhsat vermiyor. Ruhsatsız inşaat yapmaları durumunda da önce onları evlerini kendi elleriyle yıkmaya zorluyor; yıkmamakta direnmeleri durumunda ise belediye ekiplerini gönderip yıktırırken ev sahibini de en az 80 bin şekel yıkım masrafı ödemek zorunda bırakıyor.

Arap Araştırmaları Derneği'ne bağlı Toprak Araştırmaları Merkezi'nin yayınladığı bir rapora göre 1967 işgalinden bu yana geçen süre içinde, işgal yönetiminin yıkım kararlarıyla Filistinlilere ait 11 bin 900 ev yıkıldı. Bunların 7 bin 440 adedi sadece Doğu Kudüs'te yıkılan evlerden oluşuyor. Rapora göre siyonist işgal devletinin kurulduğu 1948'den bu yana tüm Filistin'de yıkılan, Filistinlilere ait ev sayısı ise 173 bini buldu. Bu süre içinde göçe zorlanan Filistinli sayısı ise bir milyon 324 bin oldu. İşgal rejimi onlardan gasp ettiği arazilerin üzerine de dünyanın değişik bölgelerinden getirttiği beş milyondan fazla yahudi göçmeni yerleştirdi. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar