LULA DA SİLVA'DAN FİLİSTİN DAVASINA DESTEK (ANALİZ)

Filistin'i destekleme konusunda uzun bir geçmişe sahip olan Brezilya'nın yeni ve solcu cumhurbaşkanı "Luis Inacio Lula da Silva" Siyonist rejimi açıkça destekleyen Brasilia'nın Tel Aviv büyükelçisini görevden aldı. Brezilya Dışişleri Bakanlığı, General "Gerson Menandro Galería de Freitas"ın Tel Aviv'deki Brezilya Büyükelçiliği görevinden alındığını duyurdu. 

Görüntülenme: 547 Tarih: 14 Ocak 2023 00:56
LULA DA SİLVA'DAN FİLİSTİN DAVASINA DESTEK (ANALİZ)

Lula da Silva'nın bu eylemi, Siyonist medya kaynakları tarafından Benjamin Netanyahu hükümeti için "sürpriz bir eylem" olarak yorumlandı. Siyonist "Yediot Aharonot" gazetesi bu konuda şunları yazdı: "Brezilya cumhurbaşkanının kararı, ülkesinin İsrail'e yönelik politikasında bir değişiklik olarak adlandırılabilir". Brezilya Dışişleri Bakanlığı, bu ülkenin İsrail büyükelçisine durumu bildirdi.

"Gerson Menandro Galería de Freitas" , 2021'den itibaren Brezilya'nın eski cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro tarafından ülkenin işgal altındaki Filistin'deki büyükelçisi olarak atandı. Filistin meselesi konusunda Siyonist rejimi destekleyen ve işgal topraklarında görevden alınan Brezilya'nın büyükelçisi, ülkesi ile Siyonist rejim arasındaki askeri ilişkilerin derinleştirilmesinde rol oynamış ve Brezilya büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımaya çalışmış ancak bölgesel baskılar nedeniyle bu gerçekleşmemiştir. Brezilya'nın görevden alınan büyükelçisi, ülkesinin Siyonist rejimin işgal eylemleriyle bağlantılı olarak Lahey Mahkemesi'nde Filistin önerisine lehte oy vermemesinde de rol oynadı.

Lula da Silva'nın yeni ve solcu hükümeti Filistinlileri önemli konularda destekleme niyetinde ve bu konu Brezilya'nın yeni dışişleri bakanı "Mauro Vieira" tarafından doğrulandı. Bu konudaki ilk adım, işgal altındaki Filistin'de Brezilya büyükelçisinin görevden alınması oldu. Brezilya'nın yeni dışişleri bakanı Mauro Vieira, Lula da Silva hükümetinin gölgesinde Filistin başta olmak üzere Batılı ülkelerle ilişkilerin güçleneceğini vurguladı.

Beklenildiği gibi Lula da Silva'nın Brezilya'nın yeni cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasıyla, bu büyük Latin Amerika ülkesinin Filistin meselesine ilişkin pozisyonlarında yavaş yavaş önemli bir dönüş gerçekleşiyor. Da Silva Brezilya'nın Filistin halkının haklarını destekleme konusundaki güçlü taahhüdüne atıfta bulunarak, ülkesinin Filistin'in destekçisi olmaya devam edeceğini vurguladı. Lula da Silva, ülkesinin Filistin ulusunun davasını destekleme konusundaki temel taahhüdüne atıfta bulunarak, Brezilya'nın Filistin devletinin çabalarını tüm uluslararası arenalarda destekleyeceğini vurguladı.

Bu eylem, Bolsonaro hükümetinin güçlü bir şekilde Siyonist yanlısı olduğu ve Tel Aviv'i desteklediği ve çeşitli durumlarda Filistinlilere karşı çıktığı bir durumda gerçekleştirildi. Brezilya-Tel Aviv ilişkileri Bolsonaro döneminde iyiydi ve onun Cumhurbaşkanlığı sırasında Brezilya Birleşmiş Milletler'de geleneksel tavrını değiştirerek uluslararası örgütlerde siyonist rejimi destekledi. Bolsonaro, Brezilya'nın Trump'ı olarak biliniyor ve Trump gibi İsrail rejiminin büyük bir hayranı. Bu konu Brezilya cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bile ortaya çıktı. Brezilya cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı gün Bolsonaro'nun eşi Siyonist rejimin bayrağıyla süslenmiş bir elbiseyle seçime girdi ve oyunu kullandı.

Jair Bolsonaro'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Lula da Silva'ya mağlup olması, Venezuela ile siyasi ilişkilerin yenilenmesi ve şimdi de işgal altındaki Filistin'deki Brezilya büyükelçisinin görevden alınması gibi dış politika alanında yavaş yavaş önemli değişiklikler yaşanıyor. Aslında Brezilya'nın yeni cumhurbaşkanı Lula da Silva, Filistin konusunda Bolsonaro'nun tamamen ters görüşlere sahip. Da Silva, Filistin Özerk Yönetimi Dışişleri Bakanı ve Mahmud Abbas'ın cumhurbaşkanlığının yemin törenindeki özel temsilcisi Riyad El Maliki ile yaptığı görüşmede ülkesinin var gücü ile Filistinin destekçisi olarak Filistin'in bağımsız ve egemen bir devlet olarak bağımsızlığını 1967 sınırları içinde kurulması için çalışacağını belirtti.

parstoday

Yorumlar