GASIP İSRAİL GÜÇLERİ BATI ŞERİA VE KUDÜS'TE YİNE YIKIM YAPTI

İsrail işgal güçleri bugün (10 Ocak Salı) Batı Şeria'nın muhtelif bölgelerinde ve Kudüs'te bazı binaları ve tesisleri, bu bina ve tesislerin C kategorisine giren bölgelerde bulunduğu ve gerekli ruhsatların alınmadığı iddiasıyla yıktı.  

Görüntülenme: 446 Tarih: 11 Ocak 2023 14:13
GASIP İSRAİL GÜÇLERİ BATI ŞERİA VE KUDÜS'TE YİNE YIKIM YAPTI

Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre işgal güçleri Batı Şeria'nın doğu kesiminde yer alan Eriha'nın ana caddelerinden olan El-Avca Caddesi'nde Muhalled Abdülkerim Necum isimli bir vatandaşa ait ve iki yıldan beri kurulu olan bir tesisi yıktı. 

Kudüs mıntıkasında da Anata kasabasının kuzeyindeki El-Buk'an Mahallesi'nde bazı evlerin duvarlarını ve brandadan yapılmış bir koyun ağılını yıktılar. Kasabanın kuzeyindeki ana caddede de bazı ticari binaları üçüncü kez yıktılar. 

Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre işgal güçleri yıkım işleminden önce Anata kasabasına kalabalık bir askeri birlikle baskın düzenledi, bazı evleri ve ana caddeyi kuşatmaya aldı; ahaliden herhangi bir kimsenin yıkım yerlerine yaklaşmasını da engellediler. 

Selfit'te de Kefr Ed-Dik kasabasına buldozerlerle ve askerlerle baskın düzenleyip İbrahim Muhammed Naci isimli bir şahsın evini kuşatmaya alarak yıkım için hazırlık çalışmaları yaptı. İşgal yönetiminin Naci'den bütün aile efradını çıkarmasını ve evi yıkıma hazır hale getirmesini istedikleri belirtildi. İşgal güçlerinin bir hafta önce ona evinin yıkılacağı ihtarı gönderdiği ifade edildi.

İşgal güçlerinin 2022 yılı içinde Batı Şeria ve Kudüs'te 950 ev ve tesisi yıktığı, bunlardan 65'inin sahiplerine zorla yıktırıldığı belirtildi. 

Yahudi yerleşimciler için Filistinlilerin arazilerini gasp edip evler inşa eden, sonra işgal altındaki topraklarda yahudi nüfusun artırılması amacıyla dünyanın değişik ülkelerinden getirilen göçmen yahudilere çoğu zaman maliyetinden de düşük fiyatlarla satan işgal yönetimi Filistinlilerin ruhsat alabilmeleri için çok yüklü miktarlarda vergiler çıkarıyor ve çoğu zaman da müracaatlarının bütün şartlara uygun olmasına rağmen yine de ruhsat vermiyor. Ruhsatsız inşaat yapmaları durumunda da önce onları evlerini kendi elleriyle yıkmaya zorluyor; yıkmamakta direnmeleri durumunda ise belediye ekiplerini gönderip yıktırırken ev sahibini de en az 80 bin şekel yıkım masrafı ödemek zorunda bırakıyor.

Bir araştırma merkezinin hazırladığı rapora göre İsrail işgal yönetimi 1948'de yaşanan büyük felaketten sonra geçen süre içinde Filistinlilere ait 173 bin evi yıktı ve bir milyon 324 bin Filistinliyi de tarihi Filistin topraklarından çıkmaya zorladı. Onlardan gasp ettiği arazilerin üzerine de dünyanın değişik bölgelerinden getirttiği beş milyondan fazla yahudi göçmeni yerleştirdi. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar