FİLİSTİN MECLİSİ BM GENEL KURULU 4. KOMİTESİNİN KARARINI DEĞERLENDİRDİ

BM Genel Kurulu'nun siyasi sorunlarla ve sömürgeciliğin sonlandırılmasıyla ilgili özel komitesi durumundaki Dördüncü Komitesi, Filistin'in uluslararası düzeyde en üst yargı kurulu niteliğindeki Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail işgal rejiminin Kudüs dahil Filistin topraklarındaki varlığı hakkında hukuki görüş ve açıklama istenmesi yönündeki karar teklifini kabul etti.  

Görüntülenme: 523 Tarih: 12 Kasım 2022 10:25
FİLİSTİN MECLİSİ BM GENEL KURULU 4. KOMİTESİNİN KARARINI DEĞERLENDİRDİ

İsrail işgal rejiminin uygulamaları ve yerleşim projelerinin Filistin halkının haklarına tesiri konusundaki karar için yapılan oylamada 98 ülke lehte oy verirken 52 ülke çekimser davrandı. 17 ülke ise aleyhte oy kullandı. 

Karar, işgal rejiminin Filistin halkının kendi geleceğini belirlemesine engel teşkil eden sömürgeci politikaları, ırk ayrımı vs. hakkındaki hukuki açıkların kapatılması yönünde de maddeler içeriyor. 

Filistin Meclisi Başkan Vekili Ahmed Bahr kararları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirirken BM'den kararları eyleme dönüştürmesini beklediklerini, bu kararların sadece kağıt üzerinde mürekkepten ibaret kalmaması gerektiğini dile getirdi. 

Bahr, uluslararası kamuoyunun Filistin meselesi karşısında çifte standartçı davranmaması ve işgal rejimini işlediği savaş suçlarından dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılaması gerektiğini hatırlattı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar