ABBAS YÖNETİMİ ŞİRİN EBU AKİLE DOSYASI İLE İLGİLENMİYOR

Bir hukuk uzmanı, Filistin Dış İşleri Bakanlığı'nın işgal güçleri tarafından öldürülen gazeteci Şirin Ebu Akile hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yönelik olarak yaptığı işlemin sadece bir dosya göndermekten ibaret olduğunu, herhangi bir dava açmadığını ifade etti.  

Görüntülenme: 712 Tarih: 25 Mayıs 2022 20:21
ABBAS YÖNETİMİ ŞİRİN EBU AKİLE DOSYASI İLE İLGİLENMİYOR

Filistin Enformasyon Merkezi'nin hukuk danışmanlığını da yapan Usame Sa'd, mahkemeye dosya göndermenin dava açmak anlamına gelmediğini, bunun sadece savcıya bir olay hakkında birtakım bilgiler göndermekten ibaret olduğunu söyledi.

Sa'd, bu işlemi sivil toplum kuruluşlarının hatta şahısların bile yapabildiğini hatırlattı. 

Dava açmanın ise sadece Roma Statüsü'ne üye devletlere tanınan bir hak olduğunu, bunun ise belirli bir ülkenin topraklarında işlenen suçtan dolayı mahkemeden suç hakkında soruşturma talebinde bulunması anlamına geldiğini belirtti. Filistin Yönetimi'nin yaptığı gibi birtakım raporlar ve bilgiler gönderilmesinin ise savcının ilk soruşturma sürecini kısaltacağını dile getirdi. 

Sa'd, daha önce muhtelif davalarda olduğu gibi bu ilk soruşturma sürecinin verilen raporlara ve aydınlatıcı bilgilere rağmen yıllar sürebileceğini, hatta bazen savcı ofisi tarafından yürütülen ilk soruşturma sürecinin on yıldan fazla sürebildiğini ifade etti.  

El-Cezire'nin Filistin muhabiri Şirin Ebu Akile, 11 Mayıs Çarşamba sabahı işgal güçlerinin Cenin Mülteci Kampı'na düzenledikleri baskın esnasında yüzünden vurularak korkunç bir şekilde öldürülmüştü. İşgal güçleri daha sonra onun Kudüs'te düzenlenen cenaze törenine de saldırarak tabutunu rehin almaya kalkmış, bu yüzden omuzlarında tabutu taşıyanlar işgalci canavarların el koymasına fırsat vermemek için onu yeniden hastaneye sokmak zorunda kalmışlardı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar