ŞEYH CERRAH'A YÖNELİK SALDIRILAR YENİ BİR KUDÜS'ÜN KILICI SAVAŞINI TETİKLER Mİ? (ANALİZ)

Bu konudaki tahmin ve öngörülerin aynısı, geçen yıl Mayıs ayında Yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Kudüs şehrinde özellikle savaşın ana simgesi haline gelen Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde çıkardıkları karışıkların ardından savaş senaryolarıyla yapılan tahmin ve öngörülerin aynısıdır.  

Görüntülenme: 1043 Tarih: 28 Şubat 2022 16:55
ŞEYH CERRAH'A YÖNELİK SALDIRILAR YENİ BİR KUDÜS'ÜN KILICI SAVAŞINI TETİKLER Mİ? (ANALİZ)

Filistin direniş güçlerinin Kudüs ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nde Yahudi çapulcuların ve işgal güçlerinin çıkardıkları karışıklıkların ateşle oynamak olduğunu ve buna karşı sessiz kalamayacaklarını ifade ederek yaptıkları tehdit ve uyarıların ardından işgal rejiminde savaşın yeniden başlayabileceğiyle ilgili endişe ve korkuların artmasına neden oldu. Gözlemciler ve uzmanlar direnişin artık inisiyatifi elinde bulundurduğunu dolayısıyla yeni bir savaşı ustalıkla idare etmeye hazır olduğunu ifade ediyorlar. 

Ateşle Oynamak

İslami Direniş Hareketi (Hamas), Siyasi Birimi üyesi ve Kudüs işleri sorumlusu Harun Nasıruddin’in açıklamalarıyla tavrını ortaya koyarak, İşgal güçlerinin Şeyh Cerrah Mahallesi sakinleriyle onlarla dayanışma içinde olan aktivistlere karşı saldırı ve tecavüzlerin ‘ateşle oynama’ anlamına geldiğini ifade etti.

İşgalcinin saldırılarına devam etmesi durumunda daha önce Kudüs Kılıcı Savaşı'nda tattığı acının fazlasını yeninden tatmasının muhtemel olduğunu hatırlatan Hamas yetkilisi, Kudüs ve işgalcinin devam eden saldırıları konusunda Mısır’la iletişim içinde olduklarını söyledi.

Hamas Siyasi Birimi üyesi Harun Nasıruddin açıklamasında işgalciyi uyararak, “Fanatik Yahudilerin Şeyh Cerrah Mahallesi'nde çadır kurmalarıyla Salim ailesinin topraklarını basıp kuşatmaları, hakkımızın tümünü almakla ancak sonuçlanabilecek bir çatışmayı ateşleyebilir.” dedi.

Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi son günlerde Yahudi çapulcularla işgal güçlerinin yoğun saldırılarına maruz kalmaktadır. Siyonist işgal güçleri halka saldırıyor, gösteri yapanları sert bir şekilde dağıtıyor ve kovalayıp tutukluyorlar. Çıkan şiddetli çatışmalarda halkın üzerine yoğun bir şekilde gaz bombası atıp, sopa ve silahlarla saldırmaktadırlar. Bunun sonucunda şimdiye kadar onlarca kişi yaralandı.

Kudüs işleri konusunda uzmanlar, Şeyh Cerrah meselesinin yeniden gündeme taşınması ve çatışma noktası haline gelmesinin, işgalcinin bu meseleyi kendi lehine sonlandırmak, mahalleyi tamamen ele geçirmek için bölgede Yahudiler için yerleşke inşa etme ve Kudüs’ün köy ve mahallerini birbirinden ayırmaya zemin hazırlama niyetini ve ısrarını ortaya koyduğunu ifade ediyorlar.

Yanardağ Ağzı

Kudüs konusunda uzman olan Salih eş-Şuveyki, “Kudüslüler şu anda yanardağın ağzında duruyorlar. Şu anda onlara yapılan muamele ve baskı, Siyonist işgalciyle yeni bir savaşın kıvılcımı olabilir. Şeyh Cerrah Mahallesi'nde olup biten karışıklık ve saldırılar hukuken birer cinayet ve suç mesabesindedir. Medeni hukukla uluslar arası hukuk bu fiilleri yapanları cezalandırmayı öngörür.” dedi. 

Filistin Enformasyon Merkezi'ne durumu değerlendiren eş-Şuveyki, “Siyonist işgal güçleri Filistin halkının Şeyh Cerrah Mahallesi'nde zulme maruz kalan kardeşlerine yardım etmek ve destek vermek için mahalleye ulaşmalarını engellerken, onların gittiği yolları kapatırken, diğer taraftan Filistinlilere saldırmaları, onların mal ve mülklerini talan etmeleri için ise Yahudi yerleşimciler için yolları sonuna kadar açıyor, bu konuda onları tahrik ve teşvik ediyorlar. Bu tutum yeni bir savaşın başlaması için kıvılcım olabilir.” ifadesini kullandı.

Sözlerini şöyle sürdürdü: “Arap rejimleri işgalciyle ilişkileri normalleştirmek için adeta yarışa girerek, işgalcinin Filistinlilere ve kutsallarına yönelik saldırılarına dolaylı olarak yeşil ışık yakmış oldular. Halbuki Filistin davası ve meselesi, sadece Filistinlilerin değildir. Aksine bu dava ve mesele her Müslüman için farz-ı ayn mesabesindedir. İsra topraklarını savunmak için dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların omuz omuza vermesi gerekir.”

Aynı zamanda Kudüs sakinlerinden olan eş-Şuveyki, “Filistinliler önce Allah’a sonra da kendilerine güvenerek işgalcinin bütün niyet ve planlarını bozacaklardır. İşgalcinin yıkım eylemleri artık bütün Filistin’de devam ediyor. En-Nasıra, Ummu’l-Fahm şehirlerine kadar uzandı. Fanatik Yahudiler Yafa’da Filistinlilere karşı savaş ilan ettiler.” ifadesini kullandı.

Denenmiş İşler

Kudüs işlerinde uzman Cemal Amr, geçen yıl meydana gelen Kudüs Kılıcı Savaşı nedenlerinin şu anda da tekrarlandığını hatırlatarak, bu sebeplerin daha önce denendiğini ve asla değişmediğini, durumun gayet açık ve net olduğunu, herkesin tetikte beklediğini, tarafların yaptıkları tehditlerin ise herkesçe bilindiğini söyledi. 

Filistin Enformasyon Merkezi'ne gelişmeleri değerlendiren Amr, Siyonist Yahudilerin Kudüs’te özellikle de Şeyh Cerrah’ta sürekli karışıklıklar çıkararak ve buradaki halka saldırarak kendi elleriyle savaş çıkarma gayretinde olduklarını ifade etti. 

Siyonistlerin Ramazan ayında ‘Büyük Cumartesi’ dedikleri günde Mescidi Aksa’ya baskın yapma niyetinde olduklarına dikkat çeken Amr, bu durumun işgalciyi rezil rüsvay edecek sadece bir Kudüs Kılıcı değil, Kudüs Kılıçlarının yeniden başlamasına neden olabileceğini kaydetti. 

Kudüslü uzman devamla, “Açıkçası bu konuda sorumluluk sadece işgalciye aittir. İşgalci bölgede savaş çıkarma derdindedir. Bu konuda aşağılık ve kirli bir tutum sergilemektedir. Bölgeyi kan gölüne sürüklemektedir. Diğer taraftan Filistinliler muhtemel bir savaşa hazırdırlar. Bugünden sonra kaybedecekleri bir şeyleri de yoktur.” hatırlatmasını yaptı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar