İNGİLTERE'DE FİLİSTİN DAVASINA DESTEK VERMEK YASAK MI?

Filistin yanlısı protesto tezahüratının Hamas sloganı olduğunu söyleyen İngiltere, aktivistlerin yasal işlemle karşı karşıya kalabilecekleri konusunda da uyardı. 

Görüntülenme: 987 Tarih: 29 Ocak 2022 11:42
İNGİLTERE'DE FİLİSTİN DAVASINA DESTEK VERMEK YASAK MI?

İngiltere'nin eğitim sekreteri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Nehirden denize [Filistin özgür olacak]" Filistin yanlısı sloganı atan protestocuların polise sevk edilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim Bakanlığı'nın ev sahipliğinde antisemitizm konulu bir konferansta konuşan Nadhim Zahawi, üniversite kampüslerinin Filistin yanlısı aktivistlere baskı yapmasının şart olduğunu söyledi ve bu sloganı kullananların, Gazze Şeridi'ni kontrol eden İslamcı grup Hamas'ı örtülü olarak desteklediğini ima etti.

2000 tarihli Terörizm Yasası'nda, ülkede artan antisemitizmin endişelerine atıfta bulunarak, Hamas'ın daha önce olduğu gibi sadece askeri kanadından ziyade Birleşik Krallık'ta bütünüyle yasaklanması için geçen yıl bir değişiklik getirildi.

"Yahudi halkının öldürülmesini teşvik eden her türlü antisemitizm veya önyargı benim kitabımda antisemitiktir ve bu nedenle buna göre hareket etmelisiniz."

Yetkili, “Bu yasaklı bir örgüttür ve polise ihbar edilmelidir” dedi.

Sözleri Ürdün Nehri ve Akdeniz'e atıfta bulunan ilahi, bazen yanlış bir şekilde Hamas sloganı olarak anılıyor ve bazı İsrail yanlısı yorumcular tarafından İsrail'in yok edilmesi ve hatta soykırım çağrısı olarak eleştirildi. 

Ancak Filistinliler ve müttefikleri, bunun tarihi Filistin'de  demokratik devlet yaratma arzusuna atıfta bulunduğunu söylüyorlar.

Birleşik Krallık hükümeti, başta üniversite kampüsleri olmak üzere kurumları Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın (IHRA) antisemitizm tanımını benimsemeye zorluyor.

Tanım, İsrail eleştirisini antisemitizmle eşitlediği için birçok çevrede ağır bir şekilde eleştirildi .

Zahawi Çarşamba günü zirvede yaptığı açıklamada, IHRA tanımının benimsenmesinin "isteğe bağlı değil zorunlu" olduğunu söyledi ve daha fazla üniversitenin bunu kabul etmesi için çağrıda bulundu.

Şimdiye kadar 95 üniversite tanımı benimsedi - ve Zahawi, Öğrenci Ofisi düzenleyicisi tarafından uygulanan olası yaptırımlarla kalan üniversiteleri de tehdit etti.

/MEE-Tercüme ve edit İsrailpost

Yorumlar