ŞEHİD ŞEYH İZZEDDİN EL KASSAM'IN TORUNUNDAN KUDÜS'ÜN KILICI SAVAŞI AÇIKLAMASI

Hamas'ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları'nda ismi yaşatılan ve 1935'te İngiliz işgaline karşı verilen mücadelede şehit edilen Şeyh İzzeddin el-Kassam'ın torunu Ahmed Muhammed İzzeddin el-Kassam, Kudüs Kılıcı Operasyonu’nu, yankıları artarak devam eden büyük bir zafer depremi olarak nitelendirdi. 

Görüntülenme: 1352 Tarih: 23 Haziran 2021 13:57
ŞEHİD ŞEYH İZZEDDİN EL KASSAM'IN TORUNUNDAN KUDÜS'ÜN KILICI SAVAŞI AÇIKLAMASI

İngiliz ve siyonist işgalcilere karşı gösterdiği direnişle, Filistin mücadelesinin önemli isimlerinden olan Şeyh İzzeddin el-Kassam'ın torunu, İsrail'in ve Yahudi yerleşimcilerinin hukuksuz saldırıları karşısında direniş gruplarının başlattığı ve işgalcilerin hezimetiyle son bulan Kudüs Kılıcı Operasyonu’nu ve sonuçlarını ele aldı.

Ahmed el-Kassam, işgal altındaki Batı Şeria ve 48 Toprakları’ndaki kitlesel ayaklanmalarla eş zamanlı direniş güçlerinin Gazze'de verdiği savaşın, siyonist İsrail’in yasa dışı yollardan kurduğu yerleşim alanlarında ikamet eden fanatik Yahudiler için acı bir psikolojik yenilgiye yol açtığını vurguladı. Aynı zamanda, dünya kamuoyunu altüst ettiğini ve tüm uluslararası siyaseti etkilediğini belirtti.

Açıklamasında el-Kassam, Kassam Tugayları öncülüğünde direniş güçlerinin kazandığı galibiyetin, denizden nehre kadar tüm Filistin vatanını birleştirdiğini ve işgal altındaki toprakların özgürlüğüne tanıklık edecek Filistinli gençlerin arasındaki İsrail’in korku ve dehşet bariyerlerini yerle yeksan ettiğini vurguladı. 

Ayrıca Kudüs Kılıcı Operasyonu’nun, her fırsatta Filistin, Kudüs ve Mescidi Aksa’ya destek naraları atan ve kendilerini mukaddes mekanların hamisi olarak takdim eden ama samimi olmayan kişilerin de gerçek yüzünü deşifre ettiği belirtildi.

Şeyh İzzeddin el-Kassam'ın Filistin’e ilk geldiğinde ilk işinin işgalcilere karşı elinden geldiği kadar savaş hazırlığı yapıp sonucunu Allah’a bırakmak olduğunu hatırlatan Ahmed el-Kassam, Filistin direnişinin de dedesi gibi yerine getirilmesi emredilen sebeplere başvurduğunu ve işgalcilere karşı her türlü savaş için hazırlandığını kaydetti.

Şehit Komutan Şeyh İzzettin el-Kassam Kimdir?

Şeyh İzzettin el-Kassam, 1880'de Suriye'nin Lazkiye şehrine bağlı Cebele'de dünyaya geldi. Suriye ve Mısır'da İslami ilimleri tahsil eden el-Kassam, Ezher Üniversitesi'nden mezun olmuş ve Suriye'de İslami davet çalışmalarına başlamıştır.

Şeyh el-Kassam, Siyonizmin İngiliz manda idaresi tarafından desteklendiği kanaatiyle esas mücadelenin İngilizlere karşı yürütülmesi gerektiğine inanıyordu. Dolayısıyla genel bir mücadele için hazırlıklarını tamamladıktan sonra Balfour Deklarasyonu’nun yıldönümünde hareketi başlattı (2 Ekim 1935). Fakat ilerleyen günlerde İngilizler bu hareketin gizli karargâhını bastılar ve Nablus-Cenin arasındaki Yabed mevkiindeki çatışma neticesinde Şeyh el-Kassam şehit edildi (20 Kasım 1935). Cenazesi Hayfa’ya götürülerek ertesi gün defnedildi.

Kudüs Kılıcı Operasyonu Nedir?

Uzun yıllardır abluka zulmü altında çaresizliğe terk edilen Gazze Şeridi'nde var olma mücadelesi veren Filistinli direniş grupları, siyonist askerlerin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescidi Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü İsrail’e 18.00'e kadar süre tanımıştı. 

İsrail güçlerinin Mescidi Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları, İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı. Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

Eli kanlı terörist İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs'ta başlattığı saldırılar, Filistin direnişiyle varılan ateşkes doğrultusunda 21 Mayıs'ta yerel saatle 02.00'de sona ermişti. 

Filistin makamlarının yayınladığı resmi verilere göre, işgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 66'sı çocuk, 39'u kadın 253 Filistinli hayatını kaybetmiş, 120 binden fazla kişi evinden olmuştu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar