ŞEYH İKRİME SABRİ'DEN DİRENİŞ ÇAĞRISI

İşgal altındaki Kudüs'ün El-İseviyye beldesi sakinleri, bu haftaki Cuma namazını, İsrail güçlerinin geçtiğimiz pazartesi günü yıktığı Mescidi Aksa muhafızlarından Fadi Ali Alyan’a ait evin enkazı üstünde kıldı. 

Görüntülenme: 1756 Tarih: 26 Şubat 2021 18:46
ŞEYH İKRİME SABRİ'DEN DİRENİŞ ÇAĞRISI

Mescidi Aksa İmam Hatibi ve Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı Şeyh İkrime Sabri, burada irat ettiği hutbede, Kudüslüleri, işgal rejimine karşı yekvücut olmaya ve birbirlerine kenetlenmeye davet etti.

Hutbesinde Şeyh Sabri, “işgal güçleri tarafından evleri yıkılan ev sahiplerini yalnız bırakmak doğru olmaz. Yıkılan her evin yerine onlarca ev inşa edilmelidir. Kudüs’te ruhsatsız oldukları gerekçesiyle yıkımla tehdit edilen 30 binden fazla ev mevcuttur. İşgal belediyesi, Kudüslülerin ruhsat almalarını engellemek için önlerine pek çok engel koyuyor.” ifadelerini kullandı. 

Şeyh Sabri, “Tutuklamalara, hapis cezalarına, tehcirlere ve yerinden edilme girişimlerine rağmen 1967'de şehrin işgalinden bu yana Kudüslülerin sayısı altı kat arttı.” dedi.

Müslüman Filistin halkını umutlu ve dirençli olmaya çağıran Şeyh Sabri, işgal rejiminin, sivillere karşı uyguladığı gayrimeşru politikalarla Filistinlileri topraklarından koparmak istediğini vurguladı.

Diğer taraftan Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), işgalci İsrail’in, Mescidi Aksa muhafızlarından Fadi Ali Alyan’a ait evi yıkmasının insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, yıkım kararını veren İsrail makamlarına sert tepki gösterdi.

Hamas’ın resmi web sitesinde konu hakkında yayınlanan yazılı açıklamada, İsrail rejiminin, söz konusu evi yıkmakla, Mescidi Aksa’yı müdafaa etme ve burada bulunan İslami değerleri korumadaki rolü nedeniyle Alyan’ı cezalandırmayı ve diğer Aksa muhafızlarına da gözdağı vermeyi amaçladığı ifade edildi.

İşgalci İsrail’in, Filistin halkını medeniyetlerin beşiği olarak öne çıkan Kudüs şehrinden uzaklaştırma ve İslami mekanları Yahudileştirme planlarının akamete uğrayacağını aktaran Hamas, İslami hüviyetiyle Kudüs’ün bağımsız Filistin devletinin başkenti olarak ilelebet payidar olacağını vurguladı.

İsrail işgal güçleri, geçtiğimiz günlerde Kudüs’ün el-İseviyye beldesinde Alyan ailesine ait dört daireden oluşan iki katlı evi yıktı. 

Kudüs’teki yerel kaynaklar, yıkım kararının tebliğ edilmesinden yaklaşık 24 saat sonra işgal ordusundan büyük bir birliğin askeri buldozer eşliğinde bölgeye baskın düzenlediğini ve Mescidi Aksa muhafızlarından Fadi Ali Alyan’a ait evi yıktığını belirtmişti.

Mescidi Aksa muhafızı Fadi Ali Alyan, Yahudi yerleşimcilerin baskınlarını engellediği ve işgal askerlerinin ibadethanelere yaptığı saygısızlığı protesto ettiği bahanesiyle daha önce birkaç kez tutuklanıp Mescidi Aksa’dan uzaklaştırılmıştı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere imar izni konusunda zorluk çıkaran ve onların yaptığı imar izni başvurularının tamamına yakınını reddeden İsrail makamları, Filistinlilere ait yüzlerce evi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkma tehdidinde bulunuyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar