FİLİSTİNLİ GRUPLAR KAHİRE'DE HANGİ KONULARDA MUTABAKAT SAĞLADI?

Önümüzdeki aylarda yapılması kararlaştırılan Filistin yerel seçimleriyle ilgili yargısal ve hukuki konuları ele almak üzere Mısır’ın başkenti Kahire'de toplanan Filistinli gruplar, iki gün süren ulusal uzlaşı diyalog görüşmelerinin ardından seçimlerle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan maddeleri içeren kapanış bildirisini yayımladı. 

Görüntülenme: 1513 Tarih: 10 Şubat 2021 02:48
FİLİSTİNLİ GRUPLAR KAHİRE'DE HANGİ KONULARDA MUTABAKAT SAĞLADI?

Ulusal Konsey Başkanlığı ve Merkez Seçim Komitesi'nin huzurunda yeni Ulusal Konsey'in oluşumunun tamamlanacağı temeller ve mekanizmaların belirlenmesi için mart ayında Kahire’de yeni bir toplantının tertip edilmesinde mutabık kalan Filistinli gruplar, işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria’nın yanı sıra ambargo altındaki Gazze Şeridi'nden yargıçların mutabakatıyla seçim mahkemesinin oluşturulması ve bu mahkemenin sadece seçimlerle ilgili konulara bakmasında ittifak etti.

İsrail’in ve karanlık odakların tüm engellemelerine rağmen bölünmüşlüğü sonlandırmak amacıyla bir araya gelen Filistinli grupların, Kahire ulusal uzlaşı diyalog görüşmeleri sonucunda fikir birliğine vardığı başlıca maddeler şu şekildedir: 

İşbu toplantı, Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) harekete geçirmek amacıyla yeni bir Ulusal Konsey oluşturmak için gerekli temeller ve mekanizmalar üzerinde anlaşmanın sağlanmasını amaçlamaktadır.

Yeni Ulusal Konsey’in teşkil edilmesi, FKÖ’yü geliştirmeyi ve ulusal direniş programını tahkim etmeyi hedefliyor. Çünkü bizler hem ulusal hem de direnişi ilke edinmiş bir hareketiz.

22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnamede ifade edilen seçim takvimine bağlı kalınacaktır. Ayrıca seçimler, Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yapılacak ve herkes seçim sonuçlarını kabul edecektir.

Görevlerini eksiksiz ve en iyi şekilde yerine getirmesi ve karşılaştığı her türlü engelin üstesinden gelmesi için Merkez Seçim Komitesi desteklenecektir.

Yapılacak seçimlerle ilgili muhtemel davalar için Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'den yargıçlardan oluşan bir seçim mahkemesi kurulacak ve bu mahkeme dışındaki diğer yargı organları hiçbir şekilde seçim davalarına bakamayacaktır.

Seçim merkezlerinin güvenliğini Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki resmi kıyafetli polisler sağlayacak.

Bir gruba mensup olmak veya düşünce özgürlüğü ile ifade özgürlüğü gibi meselelerden ötürü tutuklanan tüm esirler serbest bırakılacak, kanunlarla güvence altına alınan siyasi özgürlük yaygınlaştırılacaktır.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli grupların tamamının siyasi ve ulusal faaliyet hakları teminat altına alınacak, bir gruba mensup olmak veya siyasi bir düşünceyi benimsediği gerekçesiyle vatandaşlar hakkında verilen takip kararları kaldırılacaktır.

Siyasi propaganda, yayın ve basın konularında her türlü özgürlük teminat altına alınacak, siyasi ve seçim toplantılarının düzenlenmesi engellenmeyecek ve bunlar yasalara uygun şekilde finanse edilecektir.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki güvenlik güçlerinin tarafsızlığı ve gerek seçimlere müdahale etmemesi gerekse de herhangi bir siyasi tarafı desteklememesi teminat altına alınacaktır.

Resmi medya organlarında seçime katılacak tüm gruplara hiçbir ayrım gözetmeksizin eşit fırsatlar sağlanacaktır.

Genel ilkeler ve adalet ilkeleri çerçevesinde insani, sosyal, istihdam ve hukuki yönleriyle tüm bölünmüşlükler ortadan kaldırılacaktır.

Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 yıl sonra ilk kez 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar