GAZZELİ STK'LARDAN MAHMUD ABBAS HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

 

Görüntülenme: 2084 Tarih: 30 Ağustos 2020 12:46
GAZZELİ STK'LARDAN MAHMUD ABBAS HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Son zamanlarda Gazze bölgesinde koronavirüsün yayılma hızının artması üzerine sivil toplum kuruluşları ve insan hakları kurumları ağı Filistin hükümetinden Gazze'nin koronavirüse karşı mücadele gücünün artırılması, ihtiyaçlarının giderilmesi, olağanüstü durumun gereklerinin yerine getirilmesi ve gerekli uygulamalara başvurulması için sorumluluğunu yerine getirmesini istedi. 
 
STK'lar Ağı, İnsan Hakları Kurumları Konseyi ve bağımsız heyetler, genel hizmetler alanında görev yapanlara yönelik mali sorumluluğun ihmaline son verilmesi için çağrılar yaptılar. 
 
Yapılan açıklamada vilayetlerin irtibatlarının kesilmesi kararının ve vatandaşların hareketinin durdurulmasının birtakım tehlikeleri ve zorlukları da beraberinde getirdiği, işsizlik ve yoksulluğun nüfusun yarıdan fazlasını etkisi altına alacak bir şekilde yayılmasına neden olacağı vurgulandı. 
 
Açıklamada koronavirüsle mücadele çerçevesinde alınan tedbirlerin ailelerdeki kaynak ve gelir sıkıntısının artmasına neden olduğu, buna bir de işgal rejiminin ablukayı şiddetlendirmesinin eklendiği hatırlatılarak bu şartlarda sağlık hizmetlerinin verilmesinin de çok zorlaştığı dile getirildi. 
 
Açıklamada işgal rejiminin insani bir felaket karşısında ablukayı şiddetlendirmesinin ve hayat şartlarını iyice zorlaştırmasının da bütün uluslararası kurallara aykırı olduğu ve büyük tehlikelere zemin hazırladığı belirtildi. 
 
Verilen bilgilere göre Gazze'deki yoğun bakım ünitelerinin %72'si dolu durumda ve hastalığın yayılması karşısında bu bölümlere kabul için sadece 22 boş yatak bulunuyor. 
 
STK'lar ve insan hakları kuruluşları uluslararası toplumu da, Gazze'nin maruz kaldığı felaket karşısında sorumluluğunu yerine getirmeye ve ablukayı kaldırması için işgal rejimine baskı yapmaya çağırdı. 
 
 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar