FRANCESCA ALBANESE: GAZZE RAPORUNU HAZIRLARKEN TEHDİT ALDIM

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanı, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği soykırımla ilgili bir rapor hazırlama görevi boyunca tehditler aldığını söyledi. 

Görüntülenme: 132 Tarih: 28 Mart 2024 14:52
FRANCESCA ALBANESE: GAZZE RAPORUNU HAZIRLARKEN TEHDİT ALDIM

Press TV’de yer alan bir habere göre, İşgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'deki insan hakları durumuyla ilgili Özel Raportör Francesca Albanese yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki soykırım eylemleriyle ilgili bir rapor hazırladığı süre boyunca tehdit edildiğini söyledi.Albanese, başlangıçta "İsrailli liderlerin açıklamaları ile askerlerin sahadaki eylemleri" arasında bir bağlantı kurduğunu söyleyerek konuya açıklık getirdi.

"Belirli vakaları analiz ettim ve sunduğumuz on bin kelimelik rapora sığmayacak şekilde ele alınması ve yazılması gereken çok şey bulduk" diye ekledi.

 Albanese, el-Meyadin'e yaptığı açıklamada da analizini doğrulayan belirli vakalara değindiğini ve "uluslararası insancıl hukukun soykırım şiddetini haklı göstermek için nasıl çarpıtıldığını ve açıkça manipüle edildiğini" vurgulayarak, "Soykırım eylemi doğrulanmıştır ve yetişkinler ve küçükler olmak üzere tüm nüfusa karşı işlenmiştir ve mesele Gazze Şeridi'ne saldıran İsrail işgaliyle sınırlı değildir" dedi.

BM raportörü ayrıca şunu vurguladı: "Filistinli sivillere karşı uygulanan ve bizzat İsrail askerleri tarafından yakalanan belgelenmiş şiddet vakaları vardır. Bunlar arasında aşağılama eylemleri, cinayetler, katliamlar ve kültürel ve dini kutsal alanların hiçe sayılması yer almaktadır. Bu olaylar göz önünde cereyan etti ve benim rolüm, bunların önemini arttırarak soykırım olarak kategorize etmekti."

Albanese, "özellikle Batılı ülkeleri Gazze'de yaşanan vahşeti durdurmak için kararlı bir şekilde harekete geçmeye" çağırdı ve bölgedeki durumu ele almaktan uzun süredir uzak durmalarını sorguladı.

Albanese’nin "Bir Soykırımın Anatomisi" başlıklı raporu salı günü BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunuldu. İsrail raporu "tamamen reddettiğini" söyledi.Görevi sırasında tehdit alıp almadığı sorulduğunda Albanese, "Evet, tehditler alıyorum. Şimdiye kadar ekstra önlemler almayı gerektirecek bir şey olmadı. Baskı mı? Evet, ama bu benim bağlılığımı ya da çalışmalarımın sonuçlarını değiştirmiyor." 

İsrail'in soykırım yaptığına karar veren BM uzmanı, tehditlerin niteliği hakkında ayrıntılı bilgi vermedi ve tehditlerin kimden geldiğini de söylemedi.

"Zor bir dönemden geçildiğini” belirten Albanese, "Görevimin en başından beri hep saldırıya uğradım." dedi.

Raporunda, İsrail'in uluslararası soykırım sözleşmesi kapsamında listelenen beş eylemden üçünü ihlal ettiğini belirterek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ezici boyutunun, rejimin Filistinlileri bir grup olarak fiziksel olarak yok etmeyi amaçladığını ortaya koyduğu uyarısında bulundu.

Albanese'ye göre, İsrail'in idari ve askeri liderliği ile askerleri "Filistin halkına yönelik soykırım şiddetini meşrulaştırmak amacıyla koruma işlevlerini kasıtlı olarak altüst etmişlerdir."

Raportör, "Bu politikanın açıklanmasından çıkarılabilecek tek makul sonuç”, Tel Aviv'in izlediği politikanın, “Gazze'deki Filistin halkına yönelik soykırım şiddetini hedefleyen bir politika olduğudur" dedi.

Albanese'nin, İsrail'i oldukça rahatsız eden bu rapor pazartesi günü İsrail yanlısı bir grup tarafından kamuoyuna sızdırıldığı bildirildi.

Aralık ayı sonunda Güney Afrika, İsrail rejiminin 1948 Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail aleyhine dava açmıştı.

Güney Afrika, Tel Aviv'in acımasız kampanyanın başlangıcından bu yana Gazze'de gerçekleştirdiği eylemlerin, Filistinli ulusal, ırksal ve etnik grubun önemli bir bölümünün yok edilmesini amaçladığı için soykırım niteliği taşıdığını savunmuştu.

BM'nin en üst mahkemesi 26 Ocak'ta verdiği ara kararda Güney Afrika'nın iddialarının makul olduğuna hükmederek geçici tedbirler alınmasına karar vermişti. Lahey merkezli mahkeme ayrıca, İsrail rejiminin soykırım eylemlerini önleyecek adımlar atması ve Gazze'ye insani yardım akışına izin vermesi gerektiğini söylemişti.

YDH

Yorumlar