ABDULBARİ ATVAN AKSA TUFANI SAVAŞINDA YAŞANAN SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Siyonist İsrail unsurları önceki akşam saatlerinde Gazze'nin kuzeyine karadan sızma girişimlerinde bulundu. İlk kara harekatı denemesi olarak görülen bu girişim Filistin Direniş Örgütleri'nin müdahalesi ile geri püskürtüldü. 

Görüntülenme: 468 Tarih: 29 Ekim 2023 06:04
ABDULBARİ ATVAN AKSA TUFANI SAVAŞINDA YAŞANAN SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Arap Dünyasının tanımış analistlerinden olan ve Rey el-Yevm Gazetesi Baş Editörü Abdulbari Atvan, Gaaze’deki çatışmalarla ilgili kaleme aldığı yazısında hâlâ kuruntuların etkisinde olan Siyonistlerin Arapları tüm savaşlarda başarısız olmuş cahil insanlar olarak gördükleri için İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, “Fakat Siyonist rejimin hava destekli gerçekleştiği kapsamlı kara saldırısı bu teoriyi değiştirdi. Direniş, İsrail ordusunun kibirli unsurlarını bir kez daha şaşırttı ve rejimin ordusuna, güvenlik ve istihbarat kurumlarına bir kez daha rezil ederek yenilgiye uğrattı.” dedi.

Sahada yürütülen adil olmayan bir savaşta direniş güçlerinin elindeki imkanların çok sınırlı olduğuna dikkat çeken Atvan’ın yazısında şu ifadelere yer verildi:

“İsrail ordusunun yıllık bütçesi, yıllık 3 milyar dolar, bunlara ek olarak ABD’nin askeri yardımları 23 milyar doları buluyor. İsrail ordusu başta F-35 savaş uçağı, Demir Kubbe hava savunma sistemi ve Davud Sapanı olmak üzere çok sayıda savaş uçağı ve bombardıman uçağı, yüzlerce Merkava tankı ve binlerce insansız hava aracına (İHA) sahip. Bu büyük ordu Kassam Tugayları’nın 800 direnişçisine karşı başarısız oldu ve (Aksa Tufanı Operasyonunda) Siyonist siyasi ve askeri yetkililerin bile isimlerini anmaya utandıkları çok sayıda üst düzey askeri komutan ele geçirildi.”

Arap yorumcu Atvan, direnişçilerin sınır duvarından geçerek, İsrail'in askeri gücüne büyük darbe indirdiğini belirterek, “Şehit Muhammed Al-Zavari'nin ürettiği ve her birinin maliyeti 1000 doları bile geçmenyen insansız hava araçları Aksa Tufanı’nda kullanıldı ve İsrail'in gelişmiş radarlarını devre dışı bıraktı. Bu İHA’lar ancak her birinin ateşlenmesi bir milyon dolardan fazlaya mal olan Patriot füzeleriyle yok edilebiliyor.” açıklamasını yaptı.

Siyonistlerin ve Batılı destekçilerinin sandığının aksine bazı Arap grupların askeri açıdan oldukça ilerleğini aktaran Atvan, şunları kaydetti:

“Bu gruplar askeri yeteneklerini bağımsız olarak yer altı atölyelerinde, son derece sessizlik ve gizlilik içinde üretmeyi başardılar ve Amerika'dan, Rusya'dan ya da Avrupa'dan ithalat söz konusu değildir.”

Aksa Tufanı Operasyonu’nun henüz başlangıç aşamasında olduğuna ve bununla ilgili pek çok senaryonun bulunduğuna dikkati çeken Atvan’ın kaleme aldığı yazıda, “Savaşın son bulması için İsrail'in siyasi ve askeri düzeyde büyük anlaşmazlık var ve İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin dar sokakları ve tünellerinden korktuğu için savaştan kaçmayı tercih ediyorlar.

Üstelik son günlerde İsrail Savaş Bakanı Yoav Galant ve ordu generalleri ile intikam peşinde koşan ve orduyu Gazze'ye getirerek itibarını koruyan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki görüş ayrılıkları daha da arttı.

Bu anlaşmazlığa ve ordu generallerinin askeri itaatsizliğine değinen İngiliz The Economist dergisi 

Gazze Şeridi'ne saldırıyı reddeden İngiliz Economist dergisi, Ultra Ortodoks Şas Partisi lideri Arya Deri'nin Gazze sınırında bulunan güçlere yaptığı inceleme ziyaretinden sonra parti üyeleriyle yaptığı bir toplantıda önemli bilgi açıkladığını yazdı.

Buna göre, İsrail ordusunun henüz kara çatışmalarına girmeye hazır değil. Çok korkuyor ve endişeleniyor ve bu sahada iki kez başarısız oldukları için mutlaka tekrar başarısız olacağına inanıyorlar.

Bu rapora göre, direniş grupları ilk kez savaşı işgal altındaki toprakların derinliklerine kadar sızmayı  başardı ve general, üst düzey subay ve ordu askerlerin de aralarında bulunduğu  1.400'den fazla işgalciyi öldürdü, 3 binden fazla kişiyi de yaraladı ve Siyonistler kaçan yerleşimciler için kamp hazırlamak zorunda kaldılar, oysa bu tür kamplar daha önce sadece yerlerinden edilen Araplar ve Filistinliler içindi.’’ ifadeleri kullanıldı.

Yazının sonunda, ‘’Netanyahu Hamas'ı yok edemez ama kendisi yok olacak ve yolsuzluk, siyasi ve askeri başarısızlık nedeniyle hapse atılacak. Peygamber Efendimizin (S.A.V)  ikinci atası Hâşim bin Abdümenâf’ın naaşının defnedildiği Gazze medeniyetinin iki bin yıllık geçmişe sahiptir ve Batı Şeria ile birlikte Arap ve  İslam dünyasının şerefli isimlerinin desteğiyle muhtemelen 80'inci yaşına gelmeden Siyonist rejimin varlığını yok edecektir.’’ dedi.

rasthaber

Yorumlar