AKSA TUFANI (ANALİZ)

Hamas Hareketi dün Siyonist rejime karşı havadan, karadan ve havadan çok büyük bir operasyon başlatarak bu rejimi ve destekçilerini adeta şoke etti. 

Görüntülenme: 558 Tarih: 09 Ekim 2023 18:25
AKSA TUFANI (ANALİZ)

Kassam Tugayları, dün sabahtan itibaren siyonist İsrail rejimine karşı hava ve karadan geniş çaplı saldırı başlattı.
Çok fazla açıklamalarda bulunmamakla bilinen Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Zeyf, bu operasyonun isminin el Aksa Tufanı olduğunu belirterek, radikal Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya sürekli saldırılarına karşı bu operasyonun başlatıldığını duyurdu.
Böylece bu saldırı Mescid-i Aksa’nın İslami kimliğini savunmak amacıyla yapıldığı anlaşılıyor. Siyonistler geçen bir haftada Yahudi Bayramı bahanesiyle defalarca Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyip, Filistinliler ile çatışmaya girdiler ve hatta bazı Filistinli sivillere saldırarak onları yaraladılar. Bu yüzden gerçekleşen saldırı, Siyonistlere Mescid-i Aksa’ya baskın konusunda verilmiş en kararlı yanıt sayılıyor.
El Aksa Tufanı operasyonunun en önemli özelliği işgal rejimi İsrail’in gafil avlanmasıdır. Bu saldırılar, Filistinlilerin korsan rejim İsrail’e saldırı için herhangi bir irade belirtisi ortadan yokken gerçekleşti. Bu nedenle, işgal rejimine ağır darbeler indirilmiş oldu, öyle ki işgal rejiminin 75 senelik tarihinde en büyük askeri yenilgi sayılıyor. Saldırılar sonucu yüzlerce Siyonist’in öldüğü ve yaralandığı ve çok sayıda Siyonist’in de direniş güçlerince esir alındığı bildiriliyor. Ölen, yaralanan ve esir alınan Siyonistlerin sayısı binlerle ifade ediliyor.
Saldırının ikinci özelliği ise, korsan rejim İsrail’in istihbaratının bu saldırı hakkında bilgisizliğidir. Filistinliler, havadan ve karadan bu operasyonu başlattılar. Hem karyı, hem semayı ve hem tünelleri kullanan Filistinliler, çok sayıda esir alıp, Siyonist ordunun Merkava tankları dahil askeri teçhizatını ele geçirdiler. Ağır maliyeti olan Demir Kubbe sistemi de Filistinlilerin roketleri karşısında başarısız kaldı ve direniş roketleri ve füzeleri bu sistemi geçerek önemli hedefleri imha etti. Ancak İsrail rejimine karşı dün başlatılan saldırıyı ve İsrail’in istihbarat yenilgisini belirginleştiren husus, roketli saldırılar değil, Hamas’ın kayda değer sayıda gücünün Gazze çevresindeki yerleşkelere sızıp, bazı üslerde kontrol sağlayarak, onlarca Siyonist askeri esir alması ve tanklar dahil zırhlı ve askeri araçları ele geçirmesi ve onları Gazze’ye götürerek bu bölgedeki caddelerde sergilemesidir.
El Aksa Tufanı operasyonunun diğer bir önemli özelliği de, Hamas’ın bu saldırı için akıllıca planlama yapmasıdır. Bu saldırı, Siyonist rejimin iç kırılganlığı zirvede olduğu ve Yahudi Bayramı sırasında yapıldı. Operasyon için hem kara ve hem hava kullanıldı. Hamas onlarca İsrailli askeri esir aldı, Tel-Aviv bu esirlerin serbest bırakılmasını istemesi halinde yüzlerce Filistinli esiri serbest bırakmak zorunda kalacak. Bu saldırı Ekim 1973 savaşının yıldönümünde başlatıldı. Bilindiği üzere bu savaşta Araplar siyonist rejim İsrail’e karşı kısmi bir zafer elde ettiler. Aksa Tufanı operasyonu ayrıca işgal rejimi İsrailli ve Suudi Arabistan yetkililerinin, ilişkileri normalleştirme anlaşmasına yakın olduklarından söz ettikleri bir sırada gerçekleşti.
Aksa Tufanı operasyonu Filistinlilerin normalleşme etkisi altında kalmadıkları gibi normalleşmenin onların caydırıcı gücüne güç katıp, bebek katili İsrail rejimi  için daha fazla güvenlik sağlamayacağını ortaya koydu.

parstoday

Yorumlar