GAZZE'DE DİRENİŞ İLE SANAT İÇ İÇE

Filistinli direniş gruplarının Siyonist Rejim Ordusu saldırganlığına karşı 2014 savaşının yıldönümünde, Filistinli sanatkarlardan bir grup Filistin direniş şehitlerini anma adına, Gazze Şeridi sokaklarından birinde duvar resimleri çizmeye başladı. 

Görüntülenme: 370 Tarih: 13 Temmuz 2023 19:13
GAZZE'DE DİRENİŞ İLE SANAT İÇ İÇE

Temmuz 2014 savaşı sırasında Gazze Şeridi halkının Siyonist işgalcilerin tecavüzüne karşı gösterdiği şiddetli direnişin 9. yıl dönümü ile eş zamanlı olarak “Sağlam Temel” savaşı olarak bilinen bu savaşı anma töreninin yanı sıra yakın zamanda yaşanan "Hürlerin İntikamı" savaşı dolayısı ile  Gazze Şeridi'ndeki bir grup görsel sanatkar, şehit düşenlerin resimlerini yapmaya, Filistin'in İsrail'e karşı direnişini konu alan bir duvar resmi tasarlamaya çalıştılar. 

Gazze Güzel Sanatlar Merkezi Başkanı Sair el Tavil, Gazze Şeridi'nde Tesnim Haber Ajansı muhabiri ile yaptığı sohbette bu duvar resminin detaylarını anlatırken şunları söyledi: " Bu duvar resmi 3 bölüme ayrılmıştır, ana kısım gördüğünüz gibi , Hürlerin İntikam savaşına komuta edenler ve harekât emrini direniş harekâtının özel odasından alan ve aynı zamanda füzeleri işgalci İsrail yerleşimlerine doğru atılan roket fırlatan bir grup savaşçıdan  oluşuyor. Resimlerde bulunan bina ise hedef alınması büyük gürültüye neden olmuş ve içinde çok sayıda kişi öldürülmüştü, bu bina "Rakhuvut" bölgesinde bulunuyor ve doğrudan direniş füzeleri tarafından hedef alındı."

Filistinli sanatçı sözlerine şunları da ekledi: "Bu duvar resminin en önemli ve en anlamlı kısmı olan son kısmı, Batı Şeria'daki ve Kudüs şehrinde ve 1948 topraklarındaki halkımızın mutluluğunu gösteriyor. Gazze'de direniş roketleriyle yıkılan bu binanın ve Filistin meselesinin ana sembolü olarak merkezde yer alan ve tüm Filistinlileri kucaklayan Kudüs şehrinin görüntülerini görebilirsiniz." 

Gazze'de yaşayan bir diğer ressam "Muhammed Ebu Leyle" Gazze Şeridi'ndeki Filistinli savaşçı ve şehitlere destek amacıyla düzenlenen bu sanatsal eylemin mesajını şöyle anlattı: "Doğal olarak Filistinli bir sanatçının misyonu ortak bir mesajı temsil etmektir. İşgalci gücün her insana veya her Filistin vatandaşına karşı hayata geçirdiği baskı ve zulmü ifade eden mesaj konu edilmektedir.  Sanatçının misyonu, halkının mağduriyetlerini ve direniş gücünü resmetmeye çalışmasıdır.  Bu duvar resmimizde direnişin gücünü ve onun başında Kudüs Taburları'nı ve Filistin'deki direnişi göstermeye çalıştık, bu duvar resmini çizerek saldırıya uğrayan bir bina ile direnişin gücünü ve otoritesini resmettik. Hürlerin İntikam savaşı sırasında savaşın sembolü olan görüntüyü konu aldık. " 

Bu eser tasarlanırken, Filistin Gençlik ve Kültür Dairesi temsilcisi de bu duvar resminin tasarlandığı yerde bulunarak bu sanatsal ve değerli çalışmaya desteğini beyan etti. Gazze Şeridi Kültür Sanat Genel Müdürlüğü Kültürel Miras ve Sanat Dairesi Başkanı Ahlam Al-Şair, bu sanatsal girişimi destekleyerek şunları söyledi: " Gençlik ve Kültür Genel Müdürlüğü, Filistinli sanatkarların desteklenmesinde önemli bir rol oynuyor. Stratejik ve çok önemli bir sanat olan, direnişe destek veren Filistin milletinin içinde bulunduğu durumu anlatmak açısından önemli olan sanata destek sağlıyor Gördüğümüz gibi, Filistin Güzel Sanatlar Merkezi tarafından tasarlanan bu duvar resmi, direnişin durumunu gösteriyor. Burada özgür insanların intikam mücadelesinde kullanılan silahlar, Filistin milletinin intikam almak için başlattığı halk kıyamını görüyoruz. "

Bu Filistinli yetkili son olarak şunları ekledi:" Direnişin çabalarını belgeleyen bu çalışmayı ve bu duvar resmini destekliyoruz."

Filistin İslami Cihad Hareketi'nin (Hamas) sözcüsü Tarık  al-Salmi de Gazze Şeridi'ndeki Tesnimmuhabiriyle yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Filistin İslami Cihad Hareketi perspektifinden bu duvar resminin mesajı, çok önemli imgeler ve önemli semboller içermesidir, en önemlisi de Kudüs imgesini taşımasıdır. Bu resim aslında Siyonist düşmanla savaşın kalbini ve çatışma eksenini gösteriyor ve Siyonist düşmana kimsenin vermediği bu önemli mesajı veriyor ki  kimse suçlarına ve cinayetlerine dayanarak hayali kaderini gerçekleştiremez. " 

Bu Filistinli yetkili " Filistin milletinin topraklarını işgal eden ve Filistin milletinin özgürlüğünü inkar eden işgalci rejimden bahsediyoruz, bu nedenle Siyonist düşmana karşı direnişimiz devam ediyor ve Hürlerin İntikamı mücadelesi aslında en önemli savaşlardan biridir. Ancak toprakların özgürleştirilmesine kadar bu savaş devam edecek  ve Filistinlilerin gasp edilen tüm haklarının Siyonist düşman tarafından geri alınmasına dek sürdürülecektir. "diye vurguda bulundu. 

tesnim

Yorumlar