IRKÇI İSRAİL'İN GAZZE'YE UYGULADIĞI ABLUKA UCM'YE ŞİKAYET EDİLDİ

Filistinli, Arap ve Avrupalı avukatlar, Gazze Şeridi’ne uyguladığı abluka sırasında gerçekleştirdiği ihlaller dolayısıyla işgal rejimi hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) dava açtı. 

Görüntülenme: 541 Tarih: 28 Haziran 2023 03:10
IRKÇI İSRAİL'İN GAZZE'YE UYGULADIĞI ABLUKA UCM'YE ŞİKAYET EDİLDİ

Gazze Şeridi’nden milletvekilleri adına UCM’ye başvuruda bulunan avukatlar, davayla ilgili belgeleri Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkemeye teslim ederek, ablukanın sona erdirilmesini ve 17 yıldır abluka altında yaşayan kurbanlara tazminat ödenmesini talep etti.
 

Hollanda’da yaşayan Filistinlilerin UCM’ye yapılan şikayete destek verdiği ve Filistin halkının haklı davasını savunmak için çeşitli etkinlikler düzenlediği belirtildi.
 

Uluslararası hukuk uzmanı Dr. Enis Kasım, Gazze Şeridi’nden milletvekillerinin işgal rejiminin yargılanması için UCM Başsavcılığına şikayette bulunmalarının iyi bir adım olduğunu söyledi.
 

Kasım, Filistin Enformasyon Merkezi’ne yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ne uyguladığı abluka dolayısıyla işgal rejimi aleyhinde UCM’de dava açmanın Filistin halkının işgalcileri cinayetleri dolayısıyla cezalandırmak için elinde kalan tek silah olduğunu ifade etti.
 

UCM’ye yapılan şikayete bakacak UCM Başsavcısının Pakistan asıllı İngiltere vatandaşı Karim Khan olduğuna dikkat çeken Kasım, bunun sorun teşkil ettiğini, Avrupa ülkelerinde vatandaşlık alan yabancıların o ülkeleri memnun etmeye çalıştıklarını ve İngiltere’nin tavrının da işgal rejimi aleyhine olmayacağını belirtti.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar