ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ GAZZE RAPORUNU YAYINLADI

Uluslararası Af Örgütü-UAÖ bir raporda, İsrail rejimi askerlerinin Mayıs 2023'te Gazze Şeridi'nde Filistinlilere karşı savaş suçları işlediğini duyurdu. 

Görüntülenme: 465 Tarih: 15 Haziran 2023 19:12
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ GAZZE RAPORUNU YAYINLADI

Siyonist rejim, Mayıs 2023'te Filistinlilere yeni bir yasadışı savaş dayattı. 5 gün süren bu savaşta Filistinliler çok sayıda can ve mal kaybı yaşadı. 5 gün süren bu çatışmada başta kadın ve çocuklar olmak üzere çoğu sivil 33 Filistinli şehit oldu, 190'dan fazla kişi de yaralandı. Ayrıca Siyonist rejimin saldırıları sırasında 56 konut yıkılırken, 940 konut da hasar gördü.
Uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumlu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi iken, Uluslararası Af Örgütü bu savaştan yaklaşık 2 ay sonra İsrail'in savaş suçu işlediğini bir raporla duyurdu. Filistinlilerin evlerinin yasa dışı ve gereksiz yere yıkılması ve sivillerin toplu olarak cezalandırılması, Uluslararası Af Örgütü'nün dikkat çektiği iki suçtur. Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, "İsrail saldırıları, Filistinlilerin evlerinin yasadışı bir şekilde yıkılmasına yol açtı, bu birçok durumda herhangi bir sebep veya askeri gereklilik olmaksızın gerçekleştirildi ve sivillere karşı bir tür toplu cezalandırma olarak görülüyor."
Bu raporda, saldırıların ailelerin evlerinde uyudukları sırada gerçekleştirilmesi nedeniyle, saldırının zamanı da bir başka savaş suçu örneği olarak belirtildi. Bu nedenle, bu saldırıyı tasarlayanlar kasıtlı olarak sivilleri öldürdüler ve sivillerin, özellikle de kadın ve çocukların bu saldırıların ana kurbanları olduğunu biliyorlardı. Sivillere yönelik kasıtlı saldırı, savaş suçu işlemenin bir başka koşuludur.
Uluslararası Af Örgütü raporunda yer alan bir diğer önemli konu da, "Bu duruma son verilmeli ve Gazze Şeridi'ndeki kuşatma derhal kaldırılmalı ve Gazze'de ırkçılık suçları ve savaş suçları faillerinin uluslararası hukuka göre yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır." Konusunu vurgulamasıdır.
 Bu rapora göre, Güvenlik Konseyi veya Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı, cinayet faillerinin soruşturulması ve cezalandırılmasına zemin oluşturmak için Siyonist rejimin suçlarını mahkemeye taşıyabilmelerine rağmen şimdiye kadar bu bağlamda her hangi bir girişimde bulunmamışlardır.
Uluslararası bir örgüt, Siyonist rejimin Filistinlilere karşı bir savaş suçu işlediğini ilk kez kabul etmiyor, daha önce de benzerleri yaşandı, fakat buna rağmen Siyonist rejimin savaş suçlarının kabul edilmesi ise bu suçları durduramadı. Zira bu itiraflar icra garantili herhangi bir kararla sonuçlanmamıştır ve sadece bir “duyuru” veya “tavsiye” yönü vardır. Bu yüzden Filistinliler bu gibi raporları olumlu karşılasalar bile, sadece direnişin Siyonist rejimin cinayetlerini azaltabileceğine inanıyorlar.

parstoday

Yorumlar