BM İLK KEZ NEKBE'Yİ ANIYOR

Siyonist işgal rejiminin kuruluşu ve Filistin topraklarının siyonist terör örgütleri tarafından işgal edilmesi sebebiyle Filistin halkı tarafından "Büyük Felaket (Nekbe)" olarak isimlendirilen olayın 75. yıl dönümü münasebetiyle Birleşmiş Milletler tarafından teşkilatın ana merkezinde bugün (15 Mayıs Pazartesi) akşam etkinlikler düzenleneceği duyuruldu.  

Görüntülenme: 384 Tarih: 15 Mayıs 2023 00:52
BM İLK KEZ NEKBE'Yİ ANIYOR

Yapılan açıklamada Nekbe yıl dönümü münasebetiyle BM'nin New York'taki merkezinde iki etkinlik düzenleneceği, bunlardan birinin üst düzey yöneticilerin ve yetkililerin katılımıyla Genel Kurul salonunda düzenleneceği belirtildi. 

Açıklamada bu etkinlikle dünyadaki en uzun süreli ve sürekli büyüyerek devam eden bir mülteci sorununa ışık tutulacağı belirtildi. Açıklamada bugün UNRWA gözetiminde 5 milyon 900 bin Filistinli mülteci bulunduğu bunların hala zorluk, çatışma ve işgal olayı ile karşı karşıya oldukları vurgulandı. 

Açıklamada ayrıca Filistin halkının üzerinde kısıtlama yapılamayacak hakları üzerinde çalışma yapan heyetin Siyasi İşler ve Barışın Hakim Kılınması İdaresi altındaki Filistinlilerin Hakları Şubesi'nin yardımıyla bir etkinlik düzenleyeceği belirtildi. 

Nekbe'nin yıl dönümü münasebetiyle BM tarafından bu tür etkinliklerin ilk kez yapıldığına, bunun da BM Genel Kurulu'nun 30 Nisan 2022 tarihinde çıkarmış olduğu ilgili karara binaen gerçekleştirildiği ifade edildi. 

75 yıl önce Filistin toprakları üzerinde siyonist işgal rejiminin kuruluşunun ilan edilmesi ve hemen ardından başlatılan tehcir faaliyeti bir milyona yakın Filistinliyi öz yurtlarını terk ederek o zaman henüz işgal altında olmayan diğer Filistin topraklarına veya komşu ülkelere iltica etmeye zorlamıştı. Siyonist işgal rejiminin tehcir ve ırkçı tasfiye politikası sonraki yıllarda da devam ettiğinden bugün 7 milyondan fazla Filistinli yani Filistin halkının yarıya yakın bir kısmı kendi topraklarının dışında mülteci hayatı sürdürmektedir.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar