ZEYD EL KİK SİYONİSTLERİN FİLİSTİN OKULLARINA DAYATTIĞI MÜFREDAT BASKISINI DEĞERLENDİRDİ

İşgal altındaki Kudüs’teki eğitim işleri uzmanı Zeyd El-Kik, işgalci İsrail’in Kudüs’teki Filistin okullarına karşı saldırısının temelde eğitim sektörünü tamamıyla ele geçirmeyi ve bunun üzerinde egemenliğini sağlamayı amaçladığını söyledi.  

Görüntülenme: 623 Tarih: 29 Eylul 2022 02:18
ZEYD EL KİK SİYONİSTLERİN FİLİSTİN OKULLARINA DAYATTIĞI MÜFREDAT BASKISINI DEĞERLENDİRDİ

Filistin Enformasyon Merkezi'nin kendisiyle yaptığı röportajda son gelişmeleri değerlendiren El-Kik, “İşgalci İsrail’in eğitim kurumlarına yönelik saldırısı eskiden beri devam eden bir politikadır. İsrail Kudüslü vatandaşların azınlık olarak kalmalarını istiyor.” dedi. 

Sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Son saldırı yeni değildir. Bu saldırı, Siyonist işgalcinin şehrin tamamını ele geçirme ve şehir üzerinde otoritesini kurma politikasının bir parçasıdır. O nedenle özellikle eğitimi hedef almakta ve Filistin bilincini İsrailleştirmek/ Yahudileştirmek istemektedir.”

“İşgal rejimi, işgal altındaki Kudüs’teki öğrenci, öğretmen ve Filistinli vatandaşları zayıf düşürme çabası içindedir. Onlarda Filistin, Arap ve İslamî bir derinliğin ve bilincin olmasını istemiyor. Bunu da bu topraklara yabancı politikalarla yapmak istiyor. Bunlar realiteden uzak politikalardır.”

Filistin Müfredatını Tahrif Çabaları

El-Kik değerlendirmesinde, “İşgalci İsrail rejimiyle onun Yahudileştirme kurum ve kuruluşları işgal altındaki Kudüs okullarında takip edilen Filistin müfredatında ‘Kudüs Filistin’in başkentidir’ cümlesinin yazılmasını istemiyor. Aynı şekilde 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarındaki Yafa, Akka, Askalan ve diğer şehirlerin de Filistin şehirleri olarak anılmasını istemiyor.” dedi. 

El-Kik devamla, işgalcinin Filistinli mültecilerin anılmasını, Filistin bayrağı ve diğer ulusal Filistin sembollerinin anılmasını, onlara işaret edilmesini de istemediğini söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi'ne işgalcinin hedef ve amacını değerlendiren El-Kik, “İşgal rejimi bazı dersleri tamamıyla kaldırdı. Mesela özlemini, duygu ve düşüncelerini mülteci bir Filistin kız çocuğuna, annesine, babasına ya da vatanı olan Filistin’e açan / paylaşan bir kızdan bahseden vatandaşlık dersini çıkarıp, yerine Arap bir çocuğa yaklaşan ve birlikte yaşama ve ilişkileri normalleştirmeyi isteyen bir çocuğun anlatıldığı ‘Yeni Komşumuz Luisette’ başlıklı okuma metni yerleştirilmiştir.” hatırlatmasını yaptı.

Son Söz

El-Kik devamla, “Bu konuda en güçlü söz, işgal altındaki Kudüs’teki Öğrenci Velileri Birliği'yle Öğrenci Velileri Komiteleri'nin düzenlediği ve velilerin iştirak ettiği grevdir. Bu konuda Kudüs halkı sözünü açık ve net bir şekilde söyledi. Biz okullarımızı, kurum ve kuruluşlarımızı savunuyoruz. Biz, çocuklarımızın öğrenmesi gereken müfredatı savunuyoruz.” dedi. 

El-Kik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu duruş sadece Filistin derinlikli ve burayla sınırlı bir duruş değildir. Bunu Uluslararası Cenevre Anlaşması da destekliyor. Birleşmiş Milletler'in dayanak yaptığı 24 ve 25. maddeler, işgal altındaki halkların bağlı oldukları kültüre uygun eğitim almalarını zorunlu görüyor. Fakat işgalci, Kudüslü vatandaşların kültürünü değiştirmeyi amaçlayan müfredatı dayatmakla uluslararası hukuku ve sözleşmeleri kulak ardı ediyor.”

Siyonist rejimin Kudüs’teki Filistin okullarına kendi müfredatını dayatmasını protesto etmek için 19 Eylül Pazartesi günü Kudüs’ün bütün okullarında grev vardı. Velilerle, öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla yapılan greve hemen hemen bütün okullar iştirak etti. Kudüs halkı bu şekilde işgalci İsrail’in dayattığı müfredatı reddettiğini ifade etti.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar