IRKÇI İSRAİL'İN GAZZE'DEN ÇEKİLİŞİNİN 17. YILDÖNÜMÜ (ANALİZ)

Siyonist rejimin Gazze'den çekilmesinin ve Siyonist yerleşim birimlerinin boşaltılmasının üzerinden 17 yıl geçti. 

Görüntülenme: 791 Tarih: 23 Ağustos 2022 21:40
IRKÇI İSRAİL'İN GAZZE'DEN ÇEKİLİŞİNİN 17. YILDÖNÜMÜ (ANALİZ)

Kuzeyden güneye 45 km, batıdan doğuya 6 ila 11 km olmak üzere toplam 365 kilometre kare olan Gazze Şeridi'nde, yaklaşık 1 milyon 4 yüz bin Filistinli yaşıyor. İsrail rejiminin kurulmasının ardından 1948 yılında Mısır hâkimiyetine geçen Gazze Şeridi, 1956'da Mısır'a yönelik işgalci rejim İsrail, Fransa ve İngiltere tarafından düzenlenen üçlü saldırıyla korsan rejimin eline geçmiş, savaşın ardından imzalanan anlaşmayla tekrar Mısır'a bırakılmıştır. 1967 yılındaki 6 Gün Savaşı sırasında korsan rejim İsrail, Gazze Şeridi'ni bir kez daha işgal etmiş, bu işgalin ardından ilki 1970 yılında olmak üzere 21 yerleşim birimi inşa edilmiştir. Söz konusu yerleşkelerin toplam alanı, Gazze'nin yaklaşık %20'sine tekabül etmektedir.
Korsan rejim , 15 Ağustos 2005'te uzun süreli işgalin ardından Gazze'den tek taraflı çekildi. Gazze'de 21, Batı Şeria'da 4 yerleşim birimini kapsayan çekilme işlemi Siyonist yerleşimcilerin adeta şovuna dönüştü. Her zamanki gibi Amerika  desteğini arkasına alan dönemin Siyonist başbakanı Ariel Şaron, bir yandan Gazze'den çekilerek uluslararası kamuoyuna sıcak mesajlar verirken; öbür taraftan Batı Şeria'daki yerleşim birimlerini boşaltmayacağını, Kudüs'ün statüsü ile Filistinli mültecilerin dönüşü konularını müzakere etmeyeceğini açıkça ifade ederek, de-facto durumu tahkim etmeye çalıştı. İsrail'in Gazze'den çekilmesi, yakın dönemde bölgedeki gelişmeleri etkileyebilecek kritik bir olay ve bu bağlamda tarihi öneme sahip.
Her şeyden önce Filistinliler 38 yıllık işgalin ardından işgalci yerleşkecileri Gazze’den ihraç etmeyi başardılar. Korsan rejim 1967 yılında Gazze şeridini işgal etti. Bu da stratejik direnişin hemen sonuç vermediğini, uzun vadeli sonuçları olan bir strateji olduğunu ve başarısının uzun vadeli olacağını gösteriyor.
İkincisi, bu başarı zaman açısından çok önemlidir. 2000 yılında Siyonist güçler Güney Lübnan'dan çekilmek zorunda kaldı ve 5 yıl sonra bu rejim için bu kez Gazze Şeridi'nde bir yenilgi daha yaşandı. Korsan rejim sözkonusu yerleşim alanlarının 3.ünü 2001 yılında inşa etmişti, fakat inşasından 4 yıl sonra onları boşaltarak Filistinlilere vermek ve bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.
Üçüncüsü, Siyonistlerin Gazze'den çekilmesi ikinci intifadanın başarılarından biri olmasıydı. İkinci intifada 2000 yılında başladı ve 2005 yılında sona erdi. Siyonistlerin Gazze’den çekilmesi ise ikinci intifadanın önemli ve operasyonel başarılarından biridir. İkinci intifada direnişin uygulamadaki göstergelerinden biriydi ve Siyonist ordunun Gazze'den çekilmesi de direnişin başarılarından biri. Tünellerin savaşı ve Siyonistler üzerindeki baskı, Siyonistlerin Gazze'den geri çekilmesine neden oldu.
Dördüncüsü, Siyonist ordunun Gazze şeridinden çekilmesi, bu rejimin vahşi ve canice doğasını gösterdi. Siyonistler Gazze’den çekilirken tüm evlerini ve garnizonlarını yıkarak geri çekildiler.
Bölge meseleleri uzmanlarından mustafa Eğilli Siyonist rejimin Gazze’den çekilmesi hakkında şöyle diyor:
İsrail'in Gazze'den çekilmesinin iki ayrı açıdan sembolik değeri vardır: Birincisi, Nil'den Fırat'a arz-ı mev'ud hurafesi üzerine kurulan İsrail'in yayılmacı politikalarının darbe yemiş olmasıdır. Kurulduğundan bu yana sürekli genişleyen ve işgalle büyüyen İsrail; Sina Yarımadası ve Güney Lübnan'ın ardından Gazze'den de çekilerek toprak kaybetmeye başladı. Bir diğeri de, İsrail'in yenilmezlik efsanesinin koca bir yalan olduğunun bir kez daha ortaya çıkmasıdır. 1973'teki Yom Kippur savaşında İsrail'in yenilmezlik efsanesi ilk darbeyi yemişti, daha sonra Lübnan'daki Hizbullah güçleri, İsrail'i güneyden koşulsuz çekilmeye icbar etmişlerdi. Siyonist yerleşimcilerin son olarak 38 yıllık işgalin ardından Gazze'den kendi elleriyle evlerini yıkarak çekilmeleri, İsrail'in yenilebileceğini teyit etti.

parstoday

Yorumlar