BM RAPORTÖRÜ FRANCESCA ALBANEZ GAZZE RAPORUNU YAYINLADI

BM Filistin İnsan Hakları Özel Raportörü Francesca Albanez, İsrail işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırılarının tamamen düşmanca bir tutum olduğunu dile getirdi.  

Görüntülenme: 862 Tarih: 08 Ağustos 2022 21:53
BM RAPORTÖRÜ FRANCESCA ALBANEZ GAZZE RAPORUNU YAYINLADI

Albanez, bir basın röportajının sorularına cevap verirken şunları söyledi: "Son hava saldırıları tamamen hukuk dışıdır, ahlak dışıdır ve sorumsuzcadır. Çünkü Gazze'deki mevcut insani durum tam anlamıyla bir insani felaketin eşiğindedir. Onlarca yıldır olduğu gibi. Dolayısıyla olağanüstü bir durum hakimdir ve acil insani yardımlar yapılmasını gerektirmektedir."

Albanez, ablukanın kaldırılması, normal hayatın geri dönmesi, işgalin sonlandırılması, İsrail'in cezalandırma iddiasıyla aşırıya gidemeyeceği konusunda güvence verilmesi için BM'nin ve uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. 

Albanez, ABD'nin İsrail işgal rejiminin kendini savunma hakkı olduğu yönünde açıklama yaparak İsrail işgal rejiminin düşmanca tutumuna destek vermesine de tepki gösterdi. 

Albanez, İsrail'in 1967'den beri haksız bir şekilde işgal altında tuttuğu ve onları bütün haklarından yoksun bıraktığı Gazze halkına karşı kendini savunma hakkını kullandığı iddiasında bulunamayacağını vurguladı. 

İsrail işgal güçlerinin Gazze'ye yönelik olarak geçtiğimiz Cuma günü, herhangi bir gerekçe olmaksızın tamamen hayali bir senaryodan yola çıkarak ve İslami Cihad Hareketi'nin Cenin'deki liderlerinden Bessam Es-Sa'di'nin esir edilmesine karşı bu hareketin de misilleme yapabileceği endişesi taşıdıkları iddiasıyla başlattıkları ve üç gün süren vahşi saldırılarında şehit olanların sayısı 46'yı, yaralananların sayısı ise 360'ı buldu. Şehit olanların 16'sının, yaralıların da yaklaşık üçte birinin çocuk olduğu bilgisi verildi. 

Hükümet İletişim Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre ikamet için kullanılan 9 bina tamamen yıkılırken, 1500 ikamet birimi (daire veya müstakil ev) zarar gördü. Bunlardan 16'sı tamamen yerle bir oldu. 71 tanesi kullaılamaz hale geldi. 1400 tanesi de orta ve yüksek düzeyde kısmen zarar gördü. 

Mısır'ın aracılığıyla dün gece 23.30'dan itibaren ateşkes başlatıldı. Ancak işgal uçaklarının keşif uçuşları yaparak bölge ahalisini rahatsız etmeye devam ettikleri belirtildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar