İŞGAL ALTINDAKİ FİLİSTİN TOPRAKLARINDA ŞEHADET OPERASYONLARI DEVAM EDİYOR (ANALİZ)

İşgalci rejim İsrail Ordu Komutani Aviv Kohavi, orduya operasyonları son zamanlarda direniş eylemcilerinin geldiği kasabalara odaklaması talimatını verdi 

Görüntülenme: 1113 Tarih: 09 Nisan 2022 23:34
İŞGAL ALTINDAKİ FİLİSTİN TOPRAKLARINDA ŞEHADET OPERASYONLARI DEVAM EDİYOR (ANALİZ)

Aviv Kohavi Cuma günü yaptığı açıklamada, Cenin bölgesinden Filistinlilerin karıştığı birkaç ölümcül direniş eyleminden sonra ordunun kuzey Batı Şeria'daki faaliyetlerini artıracağını ve yetkililerin açıkladığına göre, Filistin Yönetiminin de bölgenin kontrolünü kaybettiğine inandığını söyledi.

Ofer askeri üssündeki askerlere konuşan Kohavi, güvenlik sorunlarının önümüzdeki günlerde devam edeceğine inandığını ve Cenin'de bir askeri operasyon yapılacağına işaret etti.

Kohavi, Kanal 13'e göre, "Eylemcilerle yine bir şekilde karşı karşıya gelinecek. (çatışma çıkacak) Cenin'de olmasını tercih ederim" dedi. Şehir kuzey Batı Şeria'da İsrail sınırına yakın bir yerde bulunuyor.

Kanal 13, İsrail güçlerinin bu hafta sonu en kısa sürede Batı Şeria'nın kuzeyinde bir operasyona hazırlanabileceğini söyledi.

Cuma günü erken saatlerde Kohavi, İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF)'ye Batı Şeria'daki, özellikle de son eylemde direnişçilerin geldiği kuzey kasabalarındaki taarruz operasyonlarını genişletme ve artırma talimatı verdi.

Geçen ay Bnei Brak ve  Perşembe günü Tel Aviv’deki ölümcül saldırıları gerçekleştiren silahlı kişiler Cenin bölgesinden geldi. Geçen hafta, İsrail askerleri saldırıya geçmek üzere olan bir direniş grubunu tutuklamaya çalıştı. Cenin yakınlarında çıkan çatışmada üç İslami Cihad üyesi hayatını kaybetti ve dört Siyonist İsrail askeri de yaralandı.

Kan kamu yayın kuruluşuna göre, Filistin Yönetimine hem İslami Cihad direniş grubu hem de görünüşte Filistin Yönetimi (PA) Başkanı Mahmud Abbas tarafından yönetilen Filistin fraksiyonu olan El Fetih üyeleri tarafından Cenin çevresindeki bölgenin kontrolü için meydan okunuyor.

Cuma günkü haberlere göre İsrailli yetkililer, Filistin Yönetimi'nin bölgedeki direnişi bastırmasını istiyor, ancak bunu başaramayacağından korkuyor.

Kohavi ayrıca orduya, İsrail ile Batı Şeria'yı ayıran Yeşil Hat boyunca uzanan "güvenlik duvarı bölgesi" sınır bölgesindeki savunma operasyonlarını hızlandırmasını emretti.

İbranice yayın yapan Siyonist basında çıkan haberlere göre, yetkililer Hazem'in Cenin'den İsrail'in kuzeyindeki Umm al-Fahm kasabasına çitteki bir boşluktan geçtiğini ve oradan da eylemi gerçekleştirmek için Tel Aviv'e giden bir otobüse bindiğinden şüpheleniyorlar.

Haber sitesi Ynet, Hazem'i sınırdan gizlice-kaçak geçiren zanlının güvenlik güçlerince bilindiğini söyledi.

Batı Şeria bariyerinde birçok boşluk var ve IDF son haftalarda Filistinlilerin İsrail'e geçmesini önlemek için bu sınır hattı bölgesine binlerce asker gönderdi.

Kohavi askerlere, saldırganın İsrail'e geçmemesi gerektiğini ve bu tür sınır sızmalarını önlemenin IDF'nin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Kanal 12, güvenlik güçlerinin Hazem'in direniş eylemi düzenleme planını başkalarının bildiği ve onu durdurmak için harekete geçmediği ihtimalini araştırdığını söyledi. Ancak şu anda güvenlik teşkilatının inancı, Hazem'in Batı Şeria'da aldığı bir tabancayla tek başına hareket ettiği yönündeydi.

Yaklaşık dokuz saat süren insan avı, saldırganı bulmak için bölgeyi tarayan en az 1.000 polis ve IDF takviyesini içeriyordu. IDF'nin seçkin Sayeret Matkal ve Shaldag birimlerinden birlikler de dahil olmak üzere IDF özel kuvvetleri, çabalara yardımcı olmak için şehre yerleştirildi.

Perşembe günkü silahlı eylem sonrasında üç kişi öldü ve 28 Mart'ta Tel Aviv'in Bnei Brak banliyösünde bir Filistinli eylemcinin ateş açıp beş kişiyi öldürmesinden sonra başlayan gergin sükuneti de bozdu.

IŞİD’den ilham aldığı düşünülen Arap İsraillilerin Hadera ve Beersheba'da son haftalarda düzenlediği diğer eylemler ise altı kişinin ölümüne neden oldu.

Polis ve güvenlik yetkililerinin Cuma günü yaptığı açıklamada, direniş eylemlerinin planlandığına dair hâlâ çok sayıda ciddi uyarının olduğu bildirildi.

Kanal 12'ye göre, uyarılar spesifik değil, ancak genel olarak daha fazla saldırı tehdidine işaret ediyor.

Direniş ve silahlı eylem dalgasındaki yükseliş, Müslümanların kutsal ayı olan ve İsrail ve Batı Şeria'da genellikle yüksek gerilimin yaşandığı bir dönem olan Ramazan ayının ortasında geldi. 

İşgalci rejim İsrail eylemlere yanıt olarak güvenlik önlemlerini artırdı ve Batı Şeria, Gazze sınırı, Kudüs ve Tel Aviv gibi büyük şehirlere ek kuvvetler yerleştirdi.

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit İsrailpost

Yorumlar