TOPRAK GÜNÜ 46. SENEYİ DEVRİYESİNDE KUTLANIYOR

30 Mart 1976'da yaşanan olayların anısına 30 Mart tarihi Filistin'de Toprak Günü olarak ihya ediliyor. Bu tarihte işgal yönetiminin Filistinlilerin 21 bin dönüm arazisini gasp etmesini protesto amacıyla 1948'de işgal edilmiş toprakların değişik bölgelerinde gösteriler düzenlenmişti. Bu gösteriler esnasında çıkan çatışmalarda 6 Filistinli şehit edilmiş, çok sayıda Filistinli de yaralanmıştı. 

Görüntülenme: 1035 Tarih: 30 Mart 2022 13:34
TOPRAK GÜNÜ 46. SENEYİ DEVRİYESİNDE KUTLANIYOR

30 Mart tarihi, Filistin topraklarının bütünlüğünün yeniden gündeme getirilmesi, Siyonist devletin bir işgal devleti olduğunun vurgulanması ve Filistin topraklarında Siyonistlerin meşru bir haklarının olmadığının dile getirilmesi amacıyla Toprak Günü olarak kutlanmaktadır. 30 Mart'ın Toprak Günü olarak ihya edilmesi geleneği 46 yıldır sürdürülüyor.

30 Mart 1976 tarihi, Filistin halkının atalar diyarını savunmak ve zorla buradan göç ettirilmiş olan mültecilerin tekrar geri dönüşünü sağlamak için çaba gösterme noktasında bu halkın birlik olmasında önemli bir dönemeçtir.

Bu yıl da Toprak Günü, Filistin'in içinde ve Filistinlilerin yaşadığı daha başka ülkelerde çeşitli etkinliklerle ihya ediliyor. 

İslami Direniş Hareketi (Hamas) bu münasebetle bir bildiri yayınlayarak Toprak Günü'nün Filistin halkının, işgale karşı durma, kararlılık ve direniş için ulusal birliğin anlamlarını ilham eden önemli bir istasyon olduğunu vurguladı. 

Hamas açıklamasında Filistin halkının topraklarını savunma yolunda birçok kıymetli insanını şehit verdiğini hatırlatarak bu şehitlerin kanlarının köklü bir devrimi şekillendirdiğini, bayrağı hiç solmayan ve düşmeyecek olan direniş ruhuyla bu devrimin nabzının atmaya devam ettiğini dile getirdi. 

Kısa adı Sabit olan ve Filistinlilerin yurda dönüş haklarını savunmak için faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu da Toprak Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada dönüş hakkına ve Filistin halkının ulusal ilkelerine ve haklarına sahip çıkma konusunda kararlılık gösterilmesi çağrısında bulundu. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar