ŞEYH CERRAH'TA 4 AİLENİN EVİNİN TAHLİYE İŞLEMİ DURDURULDU

İsrail Yüksek Mahkemesi dün (1 Mart Salı) akşam, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde ikamet eden ve evlerini boşaltmaları istenen dört Filistinli ailenin açmış olduğu temyiz davasını kısmen kabul etti.  

Görüntülenme: 995 Tarih: 03 Mart 2022 12:17
ŞEYH CERRAH'TA 4 AİLENİN EVİNİN TAHLİYE İŞLEMİ DURDURULDU

Ailelerin avukatı Sami Erşid, işgal mahkemesinin evlerinin tahliye edilmesi kararının iptali için açtıkları temyiz davaları kabul edilen ailelerin El-Ca'uni, El-Kurd, Eskafi ve Ebu Hasene aileleri olduğunu söyledi. 

Avukat, kararın Filistinli vatandaşları oturdukları evlerde korunan kiracılar olarak kabul ettiğini ve kendilerinden, söz konusu ailelerin avukatlarının ve yahudi yerleşimcilerin avukatlarının banka hesaplarına kira bedeli ödemelerini istediğini ve bu uygulamanın, evlerin mülkiyetine dair nihai kararın verilmesine kadar süreceğini söyledi. 

Buna göre karar şimdilik Filistinli aileleri kiracı, o evlerin kendilerine ait olduğu iddiasında bulunan yahudi göçmenleri sahip kabul ediyor ve Filistinli ailelerden yılda 2400 şekel kira ödemelerini şart koşuyor. Asıl mülk ve hak sahibinin kim olduğuna dair nihai karar çıkıncaya kadar da bu uygulamanın sürmesini istiyor. 

Avukat bu karara göre, işgal belediyesinin ruhsat gerekçesiyle bu ailelerin evlerini yıkmasının da söz konusu olmayacağını söyledi. 

Şeyh Cerrah Mahallesi'nde ikamet eden Filistinliler, 1956'da o zaman bu mahalleyi hakimiyeti altında bulunduran Ürdün yönetimi tarafından yerleştirilmiş ve oturdukları evler de kendilerine Ürdün hükümeti tarafından satılmıştı. Ancak yahudi yerleşim örgütleri, tarihi gerçeklere aykırı sahte birtakım belgeler uydurarak bu mahallenin arazisinin 1948'den önce yahudi ailelere ait olduğu iddiasında bulundu, işgal mahkemesi de hukuku ve adaleti değil yahudileştirme politikalarını esas aldığından, yahudi yerleşim örgütlerinin tarihi gerçeklere tamamen aykırı saçma iddialarını kabul etti. O yüzden yıllardan beri bu mahallenin ahalisi işgal baskısına karşı hukuk mücadelesi veriyor. Ne yazık ki uluslararası hukuk kurumları da onlara destek olmuyor ve işgal yargısının ırkçı ayrım politikalarına sessiz kalıyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar