KORSAN İSRAİL GAZZE'YE KARA HAREKATI DÜZENLEYEBİLİR Mİ?

İşgalci İsrail’in kara harekâtı olmadan Gazze’ye saldırmaktan bahsetmesi, aslında şartların kendisine dayattığı bir seçenekten başka bir şey değildir. Bunun nedeni, kara harekâtında askerlerinin kaçırılması ya da piyade ve zırhlı birimlerin hedef alınarak ağır kayıp verme korkusudur. 

Görüntülenme: 937 Tarih: 12 Şubat 2022 18:03
KORSAN İSRAİL GAZZE'YE KARA HAREKATI DÜZENLEYEBİLİR Mİ?

Her savaşın siyasi bir hedefi vardır. Taraflar bu savaşı sahadan (arzuladığı şekilde) aktarmak için çok sert ve ağır araçlar kullanırlar. Fakat işgalci, Gazze savaşlarında direnişi zayıflatma, gücünü şöyle ve böyle bitirme üzerinde duruyor.

Temmuz 2006'da (İsrail’in Lübnan’a saldırmasıyla) Bint Cubeyl (Bint Jubayl) savaşı, hâlâ işgalcinin zihninde canlı olarak durmaktadır. Savaşta, Lübnan direnişinin İsrail zırhlı araçlarını felç etmesiyle tam bir tank katliamı yaşanmıştı.

Bint Cubeyl’deki acı tecrübeyi Gazze’de yaşamak istemiyorlar. Siyonist kaynaklar, direnişin zırhlı araçlara karşı silah geliştirdiğinden söz ediyor. Zaten şimdiye kadar meydana gelen savaşlarda direnişin bu yöndeki başarısını sahada çok açık ve net bir şekilde gördüler.

Korku ve Blöf

Birbirine zıt ve bir amaca matuf yapılan açıklamalar İsrail’in güvenlik ve askeri kurumlarında bilinen hususlardır. Fakat blöf sayılabilecek açıklamaları bir kenara bırakırsak, Gazze’ye yapılan savaşları başarısız kılan düşman istihbaratının zaafını ispat eden somut ve gerçekçi hususlar var.

Mayıs 2021'de meydana gelen Kudüs Kılıcı Savaşı, Filistin-İsrail savaşında bir dönüm noktasıdır. Çünkü bu savaşta işgalciye karşı bütün Filistin topraklarında öfke birliği sağlandı. Aynı şekilde direnişin işgale karşı direniş araç ve yöntemleri geliştirilerek İsrail hedeflerine saldırı moduna geçti. 

Askeri uzman General Yusuf Şarkavi, yaptığı değerlendirmede; “İsrail önümüzdeki dönemde meydana gelebilecek muhtemel bir savaşın karada değil de havada olacağını söylemesi, direnişe karşı bir blöfü olarak algılanabilir. Ancak onlar, Gazze’yi karadan işgal etmekten aciz oldukları gerçeğini de anlamışlardır.” dedi. 

Filistin Enformasyon Merkezi’ne bu hususu değerlendiren askeri uzman Şarkavi; “Kudüs Kılıcı Savaşı’nın bittiği günden şimdiye kadar işgal rejimi, muhtemel bir savaşta ordunun hatalarını azaltmak için bu savaşın olumlu ve olumsuz yönlerini inceden inceye araştırıyor.” ifadesini kullandı.

“Temmuz 2006 savaşında Lübnan direnişi Bint Cubeyl beldesinde İsrail piyade askerleriyle tanklarını pusuya düşürmüş, onlarca askeri öldürmüş ve yaralamıştı.” hatırlatmasını yapan Şarkavi, direnişin tanklara karşı silahları özellikle de Kornet füzelerini geliştirmesinden endişe ettiğini kaydetti. 

Zırhlı silahlar, piyade ve tank silahları ayırımında önemli bir faktördür. Direnişin zırhlı araçlara karşı füze ve silahlarındaki başarısı işgal ordusuna ait araçları savaş meydanında kör bir kart haline getirecektir.

İsrail konusunda uzman olan Muhammed Muhlis, Gazze’ye karşı yeni bir savaşın siyasi bir görüşe ihtiyacı olduğunu, Gazze’nin karadan işgal edilmesinin ise, orada kalma anlamına geleceğini söyledi. 

Filistin Enformasyon Merkezi’ne konuşan Muslih; “Her ne kadar teröre karşı savaş gerekçesini kullansalar da, Gazze’ye karşı yapacakları bir kara harekâtı için askeri açıdan ve güvenlik açısından bir gerekçeleri olmayacaktır. Zaten kendileri, Gazze’ye karşı kara harekâtının bir macera olacağına, hesapta olmayan şeylerin olabileceğine, maddi ve beşeri zayiatın kesinlikle ağır olacağına inanıyorlar.” dedi. 

İşgal ordusuyla direniş güçleri arasındaki güç dengesizliğine rağmen ve işgal ordusunun devasa bir yığın silaha sahip olmasına rağmen işgal hükümetleri Gazze’ye yönelik bir kara harekâtının doğuracağı sonuçları taşımak istemiyor. O nedenle şimdiye kadar girdikleri savaşların tümünü ateşkes talebinde bulunarak bitirmek zorunda kalmışlardır.

Gazze Bataklığı

İşgalci İsrail savaş uçaklarını eli uzun olmakla isimlendiriyor. Çünkü İsrail bölge ülkelerinden farklı olarak çok gelişmiş savaş uçaklarına sahiptir. Daha önce bu uçakları Arap ülkeleriyle olan savaşlarda kullanmıştır. 

İsrail’in Gazze’ye yönelik hızlı ve ani saldırıları tercih etmesinin nedeninin, Gazze’deki durumu güçle değiştirmekten aciz kalması, saldırılara korkusuzca karşı koyan, meydan savaşında onun askerlerini öldürüp esir alan direniş güçlerinin silah geliştirmesinden duyduğu endişe ve korku olduğu düşünülüyor. 

Askeri uzman Şarkavi yaptığı değerlendirmede, İsrail’in Gazze’ye karşı kara harekatı başlatmasının Hamas’ın buradaki meşruiyetini zımnen tanıma anlamına geleceğine dikkat çekerek, böyle bir savaşın sonucunda kendisiyle görüşmek zorunda kalacağını ifade etti. 

Şarkavi devamla “İsrail’in en son sınırda yaptığı askeri tatbikatlar tam bir fiyaskoyla sonuçlandı. Askerler (yoldan çıkıp) kayan tankları bile çekip almaktan aciz kaldılar. Kara harekâtı olursa böyle bir sonuç askerler için kaçınılmazdır” dedi. 

İsrail tankları Temmuz 2006'dan beri hiç kara savaşına girmedi. Bu savaşta İsrail tanklar konusunda tam bir başarısızlık örneği göstermişti. Direnişin kendisini oldukça geliştirdiği Gazze’de İsrail bu başarısızlığını tekrarlamak istemiyor.

İsrail uzmanı Muslih devamla “2014 ve 2021 savaşlarında İsrail istihbaratında görülen zaaf, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik bir kara harekatı yapmasını uzak bir ihtimal haline getiriyor. 2021 savaşında direnişin tünellerini ortaya çıkarıp yok etmede başarısız kaldılar. Peki, gelecek bir savaşta piyade ve tankları nasıl öne sürüp savaşacaklar?” ifadesini kullandı.

Gazze topraklarında kalmak, bataklığa girmektir. Askerleri sonu ölüm veya esaret olan bir maceraya sürüklemektir ki askerlerinin meydan savaşından kaçıp, uzaktan savaşmanın bir türü olan siber ve istihbarat birimlerinde çalışmayı tercih etmelerinden son derece rahatsız olan Siyonist askeri ve siyasi liderlerin hoşlanmadığı bir husustur. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar