GAZZE 16 YILDIR ABLUKA ALTINDA

 

Görüntülenme: 876 Tarih: 25 Ocak 2022 08:11
GAZZE 16 YILDIR ABLUKA ALTINDA

Avro-Akdeniz İnsan Hakları Merkezi Gazze'de yaşayan 2 milyon 300 bin insandan 1 milyon 500 bin kişinin, işgal rejiminin 2006 yılından beri uyguladığı insanlık dışı abluka yüzünden uluslararası standartlara göre yoksulluk sınırının altında bir gelirle hayatlarını idame ettirdiğini dile getirdi. 

Merkez, uluslararası toplumu işgal rejimini bu insanlık dışı ablukasına sor vermeye zorlamak için harekete geçmeye çağırdı. 

Merkez'in bugün (25 Ocak Salı) ablukanın başlatılmasının 16. yıl dönümü münasebetiyle yayınladığı ve Filistin Enformasyon Merkezi'nin de temin ettiği; "16 yıldır süren acı... Abluka altında doğan bir nesil!" başlıklı raporunda, ablukanın sebep olduğu korkunç acılar, sıkıntılar ve zorluklar hakkında ayrıntılı bilgilere yer verildi. 

Raporda işgal rejiminin bu süre içinde sadece Gazze'yi bütün insani hizmetlerden yoksun bırakan ablukayı katı bir şekilde uygulamakla yetinmeyip zaman zaman geniş kapsamlı savaşlar açarak bölgede büyük yıkımlara ve tahribatlara sebep olduğuna, sonra da yıkılan yerlerin yeniden imarı için gerçekleştirilen tüm girişimlerin önüne geçtiğine dikkat çekildi. 

İşgal rejiminin Gazze'ye yönelik son savaşı ise 10 Mayıs 2021 tarihinde başlayan ve 21 Mayıs 2021'deki ateşkesle son bulan 11 günlük savaşıydı. Bu savaşta da bölge ahalisinden çok sayıda insan hayatını kaybederken binlerce insan da yaralandı ve aralarında gökdelenlerin de yer aldığı gerek ikamet gerekse iş için kullanılan yüzlerce bina yıkıldı, bölgenin altyapısı ise büyük zarar gördü. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar