GASIP İSRAİL FİLİSTİNLİ AİLELERİ AYIRIYOR

Filistinli ailelerin birleşimini engelleyen yasanın süresinin uzatılmasını birkaç ay önce parlamentosuna kabul ettiremeyen işgal hükümeti bu kez Yasama İşlerinden Sorumlu Bakanlar Komitesi adı verilen bir komisyon kararıyla uzattı.  

Görüntülenme: 1083 Tarih: 10 Ocak 2022 19:00
GASIP İSRAİL FİLİSTİNLİ AİLELERİ AYIRIYOR

Siyonistlere ait Yediot Aharanoot isimli gazetenin yayınladığı habere göre söz konusu bakanlar komitesi, sadece tek bir üyenin muhalif tavrına karşı 7 üyenin onayıyla kabul etti. Yasa, Filistinli ailelerin birleştirilmesini, ailenin fertlerinden herhangi birinin İsrail kimliğinin bulunmaması durumunda ona kimlik verilmesini kesin bir şekilde engelliyor. Bunun için ihtiyaç durumuna da bakılmıyor.

Yasaya göre, ailenin fertlerinden bazılarının İsrail kimliğine sahip olması durumunda, bu kimliğe sahip olmayanların da kimlik alarak birleşmelerine imkan tanımıyor. 

Yasa 2013'te çıkarılmış ve daha sonra 17 kez uzatılmıştı. Ancak geçtiğimiz Temmuz ayında koalisyon içindeki partilere mensup olanlardan da bazı milletvekillerinin karşı çıkması sebebiyle uzatma talebi kabul edilmemişti. Bu kez Bennett hükümeti parlamentonun kararını geçersiz kılmak için Yasama İşlerinden Sorumlu Bakanlar Komitesi adı verilen hükümet komitesi vasıtasıyla uzatma yönüne gitti. 

İsrail İç İşleri Bakanı Ayelet Şaked yasanın geçerliliğinin geçtiğimiz Eylül ayında düşmesinden sonra 1500 aile birleşimi başvurusu yapıldığını, ancak yasanın süresinin uzatılmasıyla binlerce Filistin'in 1948 Bölgesi'ne geçmesinin engelleneceğini söyledi. 

Yasa Filistinli ailelerden bazı fertleri, 1948 Bölgesi'nde ikamet eden ve İsrail kimliği almış olanların bu kimliği elde edememiş olanları yanlarına almalarını ve aile fertlerini tek çatı altında birleştirmelerini engelliyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar