HİŞAM EBU HEVVAŞ'IN SAĞLIK DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR

Filistinli tutuklu Hişam Ebu Hevvaş, 133 gündür devam eden açlık grevini, işgal rejimi ‘İsrail’ idari tutukluluğunu sona erdirmeden durdurmayacağını belirtti. 

Görüntülenme: 1172 Tarih: 29 Aralık 2021 17:41
HİŞAM EBU HEVVAŞ'IN SAĞLIK DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR

Kardeşi İmad Ebu Havaş, yaptığı açıklamada, tutsak kardeşi Hişam'ın idari tutukluluğunun dondurulması kararında tutukluluğu sona erdirme talebinin işgal rejimi tarafından reddedildiğini bildiğini ve bu nedenle greve devam etmeye karar verdiğini söyledi.

Kardeşine göre Pazar günü, işgal makamları, sağlığı kötüleştikten kısa bir süre sonra mahkum Abu Havaş'ın idari tutukluluğunu "dondurmaya" karar verdi ve Hişam ebu Havaş’ı başka bir hastaneye sevk etti.

Filistin Mahkumlar Kulübü'ne göre, “dondurma” idari gözaltının sona erdirilmesi anlamına gelmiyor. Daha ziyade, gardiyanların koruması yerine onu hastane güvenliğinin koruması altında tutarken, işgal hapishaneleri yönetimini ve İsrail istihbaratını (Shin Bet) tutuklunun kaderi ve yaşamı konusundaki sorumluluktan kurtarıyor.

İmad ebu Havaş şunları ekledi: "Hişam'ın kalbinin çalışmayı durduğu ve komaya girdiği, bu nedenle Ramleh cezaevi kliniğinden (İsrail Hapishaneleri İdaresi'ne bağlı bir sağlık tesisi) hastaneye nakledildiği bilgisine sahibiz."

İmad, Hişam'ın "kısmi hafıza ve farkındalık kaybı yaşadığını, ancak grevine devam ettiğini ve bunu durdurmayacağını" söyledi.

Ön tıbbi değerlendirmelerin, karaciğerde yüksek toksinlerin varlığını ve kısmen çalışmayı durdurduğunu, böbreklerinden birinde siroz olduğunu ve kalp kasının her an durma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Mahkumlar Kulübü sözcüsü Amcad el-Naccar ise Hişam'ın ayrı ayrı zamanlarda işgal hapishanelerinde toplamda geçirdiği yaklaşık 8 yılın 52 ayını idari gözaltında geçirdiğini söyledi.

Bu açıklama, El-Halil'deki Uluslararası Kızıl Haç Komitesi karargahı önünde, Hişam’ın durumu hakkında bir mesaj vermek ve onun hayatını kurtarmak için harekete geçmesini ve müdahalesini talep etmek için yapılan bir gösteri sırasında geldi.

El-Neccar, Hişam'ın başına gelenlerin başka hiçbir mahkûmun başına gelmediğini, çok zor durumda olduğunu ve hastaneye kaldırıldığında komada olduğunu ve saatler sonra hayata döndürüldüğünü söyledi.

Halil’in güneyindeki "Tabaka" köyünden beş çocuk babası olan tutuklu "Ebu Havaş" ise en son 27 Ekim 2020'de tutuklandı ve o tarihten bu yana uygulanan idari tutukluluğunun sona ermesini talep ediyor.

İdari gözaltı, İsrail askeri emriyle, güvenlik tehdidi gerekçesiyle, yargılama veya iddianame olmaksızın, uzatma şartıyla 6 aya kadar hapis cezası kararıdır.

rasthaber

Yorumlar