MISIR GAZZELİ TÜCCARLARA VERDİĞİ SÖZÜ TUTACAK MI?

Kahire'yi ziyaret eden Filistin İktisat Heyeti Sözcüsü Usame Kuheyl, Gazze ürünlerinin Mısır toprakları üzerinden ihraç edilmesine ilkesel olarak onay verdiğini açıklayarak şimdi Gazze'deki tüccarların bunun fiili olarak da uygulamaya geçirilmesinin beklentisi içinde olduklarını dile getirdi.  

Görüntülenme: 971 Tarih: 16 Ekim 2021 13:45
MISIR GAZZELİ TÜCCARLARA VERDİĞİ SÖZÜ TUTACAK MI?

Aynı zamanda Müteahhitler Sendikası'nın eski başkanı olan Kuheyl konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: "Mısırlı yetkililerden Gazze Şeridi ürünlerinin Mısır Arap Cumhuriyeti'ne ve dışına ihraç edilmesi konusunda ilkesel olarak onay aldık. Çünkü İsrail, Kerem Ebu Salim ticari kapısından Gazze ürünlerinin ihraç edilmesi konusunda büyük zorluklar çıkarıyor. Bu da, belli bir zaman süresi içinde piyasaya sürülmesi gereken birtakım ürünlerin zayi olmasına yol açıyor. Bazı sanayi ürünleri ve tarım ürünleri bu türden."

Kuheyl, Mısır'ın ihracat işlemi için satan tarafın da satın alan tarafın da belli olmasını şart koştuğunu ifade etti. 

Gazze tüccarlarının kendilerinin Kahire'de sundukları taleplerinin Mısır yönetimi tarafından kabul edilmesini ve uygulamaya geçirilmesini büyük bir sabırsızlıkla beklediklerini dile getiren Kuheyl; "Mısırlı kardeşlerin bize söz verdiği kolaylıkların sağlanması konusunda ümitliyiz. Fakat bu sözlerin uygulama sahasına taşınmasına kadar iyimserliğimizde yine ihtiyatlı olmak durumundayız." dedi. 

Halihazırda Gazze'nin Mısır'a açılan Refah sınır kapısı sadece yolcu geçişi için kullanılabiliyor. Ticari ürün sokulması ve çıkarılması için kullanılamıyor. Ticari ürünlerin gümrükten geçirilebilmesi için İsrail işgal rejiminin kontrolünde ve Gazze - Mısır - 1948 Bölgesi topraklarının kesiştiği noktada yer alan Kerem Ebu Salim kapısının kullanılması gerekiyor. İsrail işgal rejimi de bu kapıyı çoğu zaman keyfi bir şekilde kapatabiliyor veya ürünlerin gümrükten geçirilmesini uzatarak özellikle kullanım süresi kısıtlı ürünlerin zayi olmasına neden oluyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar