HÜCRE HAPSİNDE TUTULAN RAİD SALAH'IN SAĞLIK DURUMU KÖTÜ

Filistin'in 1948'de işgal edilmiş bölgesindeki İslami Hareket'in lideri ve şu an işgal rejiminin zindanlarında hücre hapsinde tutulan Şeyh Raid Salah'ın avukatları bugün (12 Ekim Salı) yaptıkları açıklamada, Salah'ın sağlık durumu konusunda ciddi ve derin endişeleri olduğunu dile getirdiler.  

Görüntülenme: 1184 Tarih: 13 Ekim 2021 01:14
HÜCRE HAPSİNDE TUTULAN RAİD SALAH'IN SAĞLIK DURUMU KÖTÜ

Avukatlar bu konudaki açıklamayı, Raid Salah'a uygulanan hücre hapsinin kaldırılması için Bi'ru's-Seba Bölge Mahkemesi'nde açılan temyiz davasını İsrail Yüksek Mahkemesi'nin reddetmesi ve mahkumiyet süresinin sonuna kadar hücre hapsinin devam ettirilmesine karar vermesi üzerine yaptılar. 

Avukatlar İsrail Yüksek Mahkemesi'nin yapılan başvuruyla ilgili iddiaları dinlemek için herhangi bir duruşma düzenlemeksizin ve savcılığın sunduğu birtakım gizli gerekçelere dayanarak gıyabi karar verdiğine dikkat çektiler. 

Avukatlar yaptıkları açıklamada İsrail mahkemesinin tutumunun hukukun mantığına, ilkelerine ve adalet ilkelerine tamamen aykırı olduğuna dikkat çektiler. 

Avukatlar, işgal mahkemesinin aslında Şeyh Raid Salah'ın etkili bir şahsiyet olması sebebiyle cezaevlerinde kendileriyle irtibat kuracağı kişileri etkileyebileceği ve bunun da İsrail güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceği endişesiyle "hücre hapsi" kararında ısrar ettiğini vurguladılar. 

Avukatlar açıklamalarında, Şeyh Raid Salah'ın yasal olarak yasak olan psikolojik işkenceye maruz bırakıldığını, ancak İsrail yargısının bu konunun gündeme getirilmesine ve savunma gerekçesi olarak öne sürülmesine özellikle müsaade etmek istemediğini dile getirdiler. 

Şeyh Raid Salah'ın savunma ekibinde yer alan Av. Zebarika geçtiğimiz Ağustos ayında yaptığı açıklamada siyonist işgalcinin sadece onu hücre hapsine maruz bırakmakla yetinmediğini, bunun yanı sıra onu, hayatını son derece olumsuz bir şekilde etkileyen, kasıtlı ve planlı bir şekilde uygulanan muhtelif işkence ve eziyetlere maruz bıraktığını dile getirmişti. Yapılan eziyetlerin arasında Şeyh Salah'ın zorunlu kişisel ihtiyaç maddelerinin hücresine sokulması işleminin sürekli geciktirilmesi ve istediği kitapların sokulmasının reddedilmesi gibi birtakım planlı psikolojik işkencelerin de bulunduğunu vurgulamıştı.

63 yaşındaki Şeyh Raid Salah işgal güçleri tarafından son olarak 20 Ağustos 2020 tarihinde hapse atılmıştı. Muhtelif hastalıklardan muzdarip olmasına rağmen, işgal rejimi hapse atmasından kısa bir süre sonra onu hücre hapsine mahkum etti. 

Raid Salah Filistin halkının hak ve özgürlük mücadelesine öncülük etmesinden dolayı daha önce de birçok kez zindana atılmıştı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar