GASIP İSRAİL KUDÜS'TEKİ TARİHİ BİNALARI YOK EDİYOR

Kudüs'ün eteklerindeki, terk edilmiş Lifta beldesinin ahalisi, işgalci İsrail’in, beldenin arkeolojik ve doğal sit alanı kategorisinde sayılan arazilerine yüzlerce bina inşa etmeyi planladığı konusunda uyardı. 

Görüntülenme: 1333 Tarih: 05 Ağustos 2021 23:00
GASIP İSRAİL KUDÜS'TEKİ TARİHİ BİNALARI YOK EDİYOR

İsrail makamları tarafından beldelerinden tehcir edilmiş olan Lifta ahalisi, işgal rejiminin, bölgedeki cami, türbe ve mezarlık gibi tarihi ve arkeolojik mekanları yok edip yerine 259 lüks villa, ticaret merkezi, 120 odalı otel, hizmet binaları ve yerleşim yolları inşa etmeyi amaçladığını açıkladı. 

Benzerine az rastlanır bir ırkçı zihniyetle karşı karşıya kaldıklarını belirten Filistinliler, Tel Aviv yönetiminin, Lifta beldesi halkının topraklarını, özel mülklerini, evlerini, dini mabetlerini ve tarihi haklarını hem hafızalardan hem de yeryüzünden silmeye çalıştığını söyledi.

Kudüs’ün kadim yerleşim yerlerinden olan Lifta, İsrail’in Filistin topraklarını işgal ettiği 1948'den önce 2 bin 500 nüfuslu bir Arap beldesiydi. Belde, siyonist İsrail'in kuruluş aşamasında sakinlerinin bölgeden uzaklaştırılmasıyla yalnızlığa terk edildi. Halihazırda beldede günümüze ulaşabilen taş evler, İslami mabetler ve klâsik Filistin mimarisinin örnekleri bulunuyor.

Filistin kentlerindeki insanlık dışı ihlalleriyle tüm dünyanın tepkisini çekmeye devam eden aşırılık yanlısı Yahudi örgütleri tarafından halkı göçe zorlanan Lifta beldesi, bugün için yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar